Vlees van de toekomst?

Komt het vlees van de toekomst uit de reageerbuis in plaats van de slachterij?

Vlees van de toekomst?

Volgens de maker Mark Post van de Universiteit van Maastricht gaat het om een 'proof of concept'. Hij wil aantonen dat het mogelijk is om vlees te kweken dat vergelijkbaar is met een gewone hamburger. De Dierenbescherming steunt al langer nader onderzoek naar deze manier van vleesproductie.

Alternatieven in afwachting van kweekvlees

De eerste stappen zijn gezet, maar het zal nog wel even duren voordat kweekvlees in de supermarkt ligt. Daarom blijft de Dierenbescherming onverminderd diervriendelijker geproduceerd vlees promoten via haar Beter Leven kenmerk. Verder wijst de dierenwelzijnsorganisatie op de volop verkrijgbare vleesvervangers, die steeds beter van kwaliteit zijn. Plantaardige eiwitten kunnen een prima alternatief zijn voor dierlijke eiwitten.

Vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de wetenschap, overheid en maatschappelijke organisaties - waaronder de Dierenbescherming - onderschreven in 2010 al de maatschappelijke en economische waarde die kweekvlees kan hebben en overhandigden toenmalig minister Verburg van Landbouw een petitie om de ontwikkeling te ondersteunen. Die zou volgens de ondertekenaars een grote rol kunnen spelen in het oplossen van problemen als global warming, voedseltekorten, ontbossing, verlies van biodiversiteit, dierenleed en uitbraken van dierziekten. Ook denken zij dat de concurrentiepositie van Nederland gebaat is bij de ontwikkeling van kweekvlees.

De ondertekenaars van de petitie wilden dat kennis over het onderwerp zodanig wordt ingezet dat de realisatie van grootschalige productie van kweekvlees voor menselijke consumptie zo snel mogelijk wordt bereikt.

Pionier in kweekvlees

Nederland is een voorloper op het gebied van kweekvlees. Zo was Willem van Eelen in 2000 de eerste om een patent op de productie ervan aan te vragen. Nederland was ook het eerste land dat systematisch onderzoek begon te doen naar de ontwikkeling van kweekvlees. De universiteiten van Utrecht, Amsterdam en Eindhoven doen al sinds 2005 samen onderzoek op dit gebied. In 2009 creëerden onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven kunstmatig spierweefsel uit een stamcel van een varken, wat wordt gezien als een doorbraak in de ontwikkeling van kunstmatig geproduceerd vlees.

Vandaag was dus de première in Engeland van een heuse hamburger, zeker geen kiloknaller met een prijs van 250.000 dollar voor een onsje. Voor Google-oprichter Sergey Brin blijkbaar een schijntje.