Kweekvlees stapje dichterbij

Een stukje vlees eten zonder dat daarvoor een dier is gedood? Het lijkt niet lang meer te duren voordat dit mogelijk is, want de Tweede Kamer nam afgelopen dinsdag een motie van VVD en D66 aan om proeverijen van gekweekt vlees mogelijk te maken. Het is iets waar we al lang op wachten…

Kweekvlees stapje dichterbij

Op dit moment is kweekvlees –en ook het proeven ervan- verboden in Europa. Door proeverijen mogelijk te maken kunnen wetenschappers en fabrikanten belangrijke vervolgstappen zetten. De Dierenbescherming is voorstander van de ontwikkelingen die plaatsvinden op het gebied van kweekvlees. Het biedt nieuwe kansen voor de productie van levensmiddelen en als dit succesvol uitpakt, kan de veestapel flink verkleind. Alternatieve productie van dierlijke eiwitten biedt ook alternatieven voor het verdienmodel van boeren. Het is aan de Nederlandse overheid om alles op alles te zetten dit mogelijk te maken. De Dierenbescherming hoopt dat hier vaart achter gezet wordt, want het proces verloopt tot nu toe traag.

Wat is kweekvlees?

Bij het ontwikkelen van kweekvlees worden er stamcellen uit een koe of varken gehaald (zonder dat het dier gedood hoeft te worden) die in het laboratorium 'gevoed' worden en zuurstof en warmte krijgen, zodat ze uitgroeien tot spier- en vetweefsel. Het kost een paar weken voordat er echt een stukje vlees ontstaat dat je kunt eten.

We houden jullie op de hoogte over de laatste ontwikkelingen.

Voor een diergerichte, duurzame veehouderij

De veehouderij heeft al jaren te maken met crises en structurele problemen. Daarom hebben we het Deltaplan Veehouderij opgesteld. Hierin schetsen we hoe een diergerichte, duurzame veehouderij er in 2050 volgens ons uit moet zien.

Andere berichten over veehouderij