Laat lentekriebels je verstand niet in de weg staan!

Het is weer bijna Pasen, voor mij symbool voor het begin van de lente. Het is langer licht, de temperatuur stijgt en de natuur bloeit letterlijk en figuurlijk op. Met name het zien van jonge dieren is elke keer weer een vertroeteling voor het oog. Ze zijn zo zacht en lijken zo knuffelbaar. Dit is misschien ook waarom jonge dieren het zo goed doen in marketing. En ja, ook deze dagen zie ik weer met regelmaat advertenties verschijnen met daarin jonge konijnen en kuikens.

Piko Fieggen

Door: Piko Fieggen Programmamanager Verantwoorde Omgang met Gezelschapsdieren

Laat lentekriebels je verstand niet in de weg staan!

Paaskuikens

Bij het zien van dergelijke advertenties vraag ik me af hoeveel mensen dan opeens denken: “Hé, dat is leuk. Ik wil ook een paaskuiken!” Ik kan me aan de ene kant goed voorstellen dat dit regelmatig voorkomt, want een kuiken heeft natuurlijk iets aaibaars en schattigs. Aan de andere kant kan ik me echt niet voorstellen dat mensen zomaar besluiten om een dier te kopen. Het is namelijk niet een stoel of televisie die je in huis haalt. Dit kuiken, dat ooit een kip wordt, is een levend dier dat zorg en aandacht nodig heeft. Elke dag weer. Dat laatste lijkt niet iedereen te beseffen. Na een aantal maanden valt het schoonmaken, eten geven en spelen met het dier toch wel tegen. Het wordt zelfs af en toe overgeslagen. En dan? Ja, dan moet je nog een aantal jaar.

Ondoordachte aankoop

Het zijn niet alleen paaskuikens die vaak 'zomaar' gekocht worden. Ook honden, katten, konijnen, vogels en vissen zijn regelmatig het slachtoffer van impulsaankopen. Hoewel… impulsaankopen? Dit suggereert dat je opeens besluit om een dier te kopen, maar in de praktijk komt het vrijwel nooit voor dat iemand ineens vanuit het niets besluit om een dier te kopen. Er is vrijwel altijd wel eens eerder over nagedacht. De Dierenbescherming vindt in ieder geval dat er sprake is van een impulsaankoop als iemand een ondoordachte aankoop doet. Iets waar niet goed over nagedacht is, bijvoorbeeld over de tijd en onkosten die de verzorging van een dier met zich meebrengen. Vaak denken mensen dat de kinderen in het gezin het dier gaan verzorgen, maar na een paar weken blijken zij dan alle interesse verloren te hebben.

Lentekriebels

Nu het zonnetje weer schijnt, de bloemen ontspruiten en de jonge dieren verschijnen is de boodschap: laat lentekriebels jouw verstand niet in de weg staan. Hoe verleidelijk het ook is om juist in deze periode een dier aan te schaffen: denk er goed over na! Win informatie in bij de dierenspeciaalzaak, kijk op de website van het LICG of bevraag iemand uit je omgeving die ervaring heeft met het houden van ‘jouw dier.’ Laat je in ieder geval niet verleiden door het schattige uiterlijk van al die paaskuikens. En onthoud: een dier is geen cadeau!