Laat nooit je hond achter in de auto bij warm weer!

Zeker op de eerste warme dagen in het jaar zijn mensen nog niet zo oplettend op oververhitting. Helaas kwam zojuist al de eerste melding binnen van een oververhitte hond die was achtergelaten in een auto. Daarom deze waarschuwing:
Laat nooit je hond achter in de auto bij warm weer!

Laat nooit je hond achter in de auto bij warm weer!

Een stilstaande auto wordt in de zon zeer snel heet, vaak tot wel 50 graden, ook al staan de ramen een stukje open. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is het meestal niet het zuurstofgebrek waar de hond aan bezwijkt, maar oververhitting, met name van de hersenen. Je kunt dit effect vergelijken met het effect van zeer hoge koorts. Als het echt niet anders kan: zet de auto in de schaduw, onder bomen of in een carport. Zet de ramen tegen elkaar open en blijf vooral niet te lang weg.

Tref je een oververhitte hond aan in een auto? Haal dan de hond eruit, overgiet het dier voorzichtig met water (niet te koud!) en overdek hem eventueel met een natte doek (ook niet te koud in verband met onderkoelingsgevaar).

Tref je een hond aan die bij warm weer achter is gelaten in een auto en volgens jou lijdt onder de omstandigheden? Waarschuw de eigenbaar. Lukt dit niet, bel dan de politie (0900 - 8844) of het landelijke meldnummer 144.

Hond in een warme auto? Actie!
Download onze flyer voor meer informatie
Flyer Hond in auto

Waar moet je nog meer op letten?

Honden hebben snel last van de warmte. Ze kunnen niet zoveel zweten als wij. Ze raken hun overtollige warmte kwijt door snel te ademen of hijgen, waardoor water via de tong verdampt met de uitademingslucht. Honden zweten ook via hun voetzolen. Het is dus belangrijk om extra rekening te houden met je hond tijdens hitte. Teveel zon en warmte kan bij een hond een coma en zelfs de dood veroorzaken.

Rennen naast de fiets of spelen met stokken moet bij hoge temperaturen vermeden worden. Dit kan bij grote hitte leiden tot ernstige blaarvorming aan de poten.