Let op: kam, borstel en ga naar de trimmer

De gevolgen van het niet goed verzorgen -of zelfs verwaarlozen- van de vacht van een hond mogen niet onderschat worden. Onze inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) komen geregeld ernstige gevallen tegen van honden met een verwaarloosde vacht die zich niet meer pijnvrij kunnen bewegen en die door de smerigheid last hebben van infecties. Wij vragen daarom aandacht voor het belang van goede vachtverzorging. Zeker bij langharige honden moet de vacht regelmatig goed gekamd of geborsteld worden om te voorkomen dat er vuil tussen blijft zitten, om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen.
Let op: kam, borstel en ga naar de trimmer

Gedesoriënteerde bouvier

Zo trof een van onze inspecteurs begin dit jaar een bouvier met zwaar verwaarloosde vacht aan bij een mevrouw die, samen met haar hond, in een ernstig vervuilde woning leefde. De vacht van de bouvier was volledig verklit en vervilt en bovendien had het dier een ontsteking aan het oor. De hond maakte een gedesoriënteerde indruk en piepte continu van de pijn.

De vacht van de bouvier was volledig verklit en vervilt en bovendien had het dier een ontsteking aan het oor.

De eigenaresse kreeg een aantal maatregelen opgelegd waaronder het laten trimmen van de vacht van de hond. Ook kreeg ze opdracht om met de hond naar de dierenarts te gaan om het ontstoken oor na te laten kijken en te behandelen. Voor de gezondheid van de hond, maar ook voor haarzelf moest ze verder de woning opruimen en schoonmaken. Bij controle bleek gelukkig dat de hond getrimd was. Omdat de vacht er zo slecht aan toe was moest dit onder narcose met een koeienscheerapparaat gebeuren. Het dier stond inmiddels ook onder behandeling van een dierenarts.

Omdat de vacht er zo slecht aan toe was moest het trimmen onder narcose met een koeienscheerapparaat gebeuren.

Verbeteringen

De woning opruimen was helaas nog niet voldoende gebeurd en na de nodige onderhandelingen met de eigenaar is een schoonmaakbedrijf ingeschakeld om de garage schoon te maken zodat de hond in ieder geval een schone verblijfplaats had. Tijdens nieuwe controles is gebleken dat het tot nu toe goed gaat met de hond en het schoonhouden van de garage. Andere (mens)hulpdiensten zijn op de hoogte gesteld van de woonsituatie van de vrouw.

Tijdens nieuwe controles is gebleken dat het tot nu toe goed gaat met de hond en het schoonhouden van de garage.

Nog nooit bij de trimmer geweest

Begin april kwam een andere LID-inspecteur, na een melding bij het landelijk meldpunt 144, op het spoor van een driejarige kruising Boomer/Jack Russel. De vacht van het dier was zo verklit en vervilt dat de inspecteur de indruk kreeg dat het hondje in z'n hele leven nog nooit bij een trimmer was geweest.

De vacht van het dier was zo verklit en vervilt dat de inspecteur de indruk kreeg dat het hondje in z'n hele leven nog nooit bij een trimmer was geweest.

De eigenaar bleek van goede wil, maar onder bewind te staan. Hij kreeg geen geld van zijn bewindvoerder om de hond te laten trimmen. Hij was blij met het bezoek van onze inspecteur, want dan kon er misschien iets gedaan worden. Na een goed gesprek met de bewindvoerder gaf deze toestemming om de hond te laten trimmen en dat bleek maar goed ook. Bij de trimmer bleek de hond veel erger onder de klitten en vervilting te zitten dan aanvankelijk gedacht, dus het was nog een hele klus om de hond helemaal "kaal" te krijgen.

Bij de trimmer bleek de hond veel erger onder de klitten en vervilting te zitten dan aanvankelijk gedacht, dus het was nog een hele klus om de hond helemaal "kaal" te krijgen.

Tijdens het trimmen bleek het hondje ook nog eens onder de vlooien te zitten. De eigenaar was blij met zijn getrimde hondje. Een vrijwilliger van de LID gaat binnenkort nog eens langs om te controleren of het hondje dan ook ontvlooid is.

Zorg goed voor je huisdier

Deze voorbeelden zijn helaas niet eens zo uitzonderlijk als dat je misschien zou denken. In het afgelopen jaar kregen onze inspecteurs bij zo'n 100 zaken te maken met dieren met een verklitte en vervilte vacht. In bovenstaande gevallen was er meer aan de hand, maar helaas komen we ook gevallen van pure nalatigheid tegen. Onze oproep aan iedere hondenbezitter, of van andere huisdieren, is dan ook: zorg goed voor ze. Zoek, liefst voordat je een dier in huis haalt, goed uit welke verzorging het dier nodig heeft. Bezoek daarvoor bijvoorbeeld de website van het LICG. En wat honden betreft (zeker langharigen), kam of borstel ze regelmatig en breng op zijn tijd een bezoek aan de hondentrimmer voor wat extra onderhoud.