Loslopende honden veroorzaken dierenleed in de natuur

Het is een triest gezicht: een prachtige lichtbruine reegeit met bijtafdrukken in haar nek waar bloed uit gutst. Boswachter Lysander van Oossanen vond haar bij Oude Willem, een natuurkampeerterrein midden in het grote Nationaal Park Drents-Friese Wold. In de omgeving kun je heerlijk fietsen en wandelen door uitgestrekte bossen, duinen en langs vennen. De ideale bestemming om uit te waaien en tot rust te komen, en voor wilde dieren - zoals reeën, dassen, vossen, egels en hazen de ideale plek om zich te vestigen.

Loslopende honden veroorzaken dierenleed in de natuur
Reegeit met bijtafdrukken in haar nek. Foto door Lysander van Oossanen.

Drachtige reeën vaak de klos

Het verhaal van de ree in Drents-Friese Wold is extra luguber omdat ook haar twee ongeboren kalfjes zijn omgekomen. Boswachter Lysander heeft dit gecontroleerd toen bleek dat ze drachtig was, door een incisie in haar buik te maken en de kalfjes eruit te halen. Dit om uit te sluiten dat elders in het bos naar de kalfjes moest worden gezocht.

Moeder ree met haar ongeboren reekalfjes. Foto door Lysander van Oossanen.
Helaas is het vaak zo dat juist drachtige reeën de klos zijn. Zij zijn, door hun bolle buiken langzamer dan hun soortgenoten en ontzettend kwetsbaar. De reekalfjes op de foto zijn niet de eerste kalfjes die het leven laten nog voor het goed en wel begonnen is, als resultaat van een aanvaring met een loslopende hond. Als er niets verandert zijn ze ook niet de laatste. Ieder jaar worden er weer dieren gevonden die het niet hebben overleefd, of die er ernstig aan toe zijn. Als de ree niet overlijdt aan haar verwondingen, en hieraan haar jongen niet kwijtraakt, doet ze dat wel door de stress.

Samen de natuur beschermen

De oplossing is gelukkig simpel. Geniet van de natuur, maar denk wel aan de dieren die er wonen. Houd je je hond aangelijnd dan hebben wilde dieren, maar ook eventuele lammetjes, geitjes, schapen, eenden en koeien niets te vrezen. Vergeet niet dat de natuur op het moment één grote kraamkamer is. Al dat jonge leven is kwetsbaar, en verdient het om beschermd te worden.
Je hebt tegenwoordig hele lange lijnen waarmee je je hond meer vrijheid geeft dan met een reguliere lijn. Of beter, en misschien nog leuker voor jullie allebei: rijdt een eindje om naar een honden losloop gebied. Hier kan je hond niet alleen vrij rennen, er zijn met een beetje geluk ook soortgenootjes om mee te spelen.

Spreek elkaar aan!

Het is, net zoals op bijna alle andere locaties in Nederland waar wilde dieren voorkomen, verboden om je hond los te laten in het Nationaal Park. Toch heeft de eigenaar van de hond die de ree heeft gedood, hier lak aan gehad. Want dat de ree door een hond is gedood staat volgens deskundigen, die de beet-wond hebben onderzocht buiten kijf. Bovendien is er al maanden geen spoor meer van een wolf gevonden in Noord- Nederland.

Uit de feiten blijkt dat veel hondenbezitters zich onvoldoende bewust zijn van de gevaren die het niet aanlijnen van honden met zich meebrengt voor wilde dieren in de natuur. Ze denken er misschien niet bij na, denken dat het zo'n vaart niet loopt, of: een veelgehoord tegenargument: 'Mijn hond doet zoiets niet'.

'Onzin.' Zo zal menig boswachter je vertellen, want het is zijn instinct om achter prooidieren aan te jagen. Het is niet voor niets zo moeilijk om een hond terug te roepen die wild geroken heeft. En hoewel Gizmo thuis een knuffelbeer is en 'geen vlieg kwaad doet' is hij zodra hij de achtervolging inzet weer even roofdier, in plaats van huisdier.

Acht lammetjes gebeten

De afgelopen week zijn er ook acht lammetjes gebeten door een loslopende hond in de Kale Duinen bij Appelscha. Ze hebben het allemaal overleefd, maar lopen wel kreupel. De oudere dieren konden gelukkig op tijd wegkomen.