Meer dan twintig verwaarloosde katten en honden uit woning gehaald

Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming neemt dieren mee voor controle en behandeling

De LID (Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming) heeft vrijdag 14 oktober op een particulier adres in Gouda 19 katten en 4 honden aangetroffen waarvan de meeste ernstig ziek waren.

Meer dan twintig verwaarloosde katten en honden uit woning gehaald

In overleg met de rijksdienst RVO zijn alle dieren onder spoedbestuursdwang meegenomen en opgevangen op een geheime opvanglocatie waar ze medisch worden behandeld en een goede verzorging krijgen. Alle kosten hiervan zijn voor de eigenaar.

De portiekwoning was zwaar vervuild en er hing een stevige ammoniaklucht. Veel van de katten hadden een besmettelijk darminfectie en niesziekte. Een van de honden had bovendien een onbehandelde hernia, waardoor hij nauwelijks meer op zijn achterpoten kon staan en niet meer zindelijk was.

Strikte voorwaarden

De meeste dieren verbleven in het appartement, enkele katten waren buiten gehuisvest in een natte en tochtige kennel. Darminfecties en niesziekte zijn zeer besmettelijk, daarom zijn alle dieren meegenomen voor controle en behandeling.

Als de bewoner de honden en katten terug zou willen hebben, dan moet eerst aan een aantal strikte voorwaarden zijn voldaan: het huis dient volledig te zijn gereinigd, de dieren moeten op de opvanglocatie medisch gezond zijn verklaard en de eigenaar moet alle kosten voor transport, opvang en (medische) verzorging hebben betaald. Als hier niet aan wordt voldaan, dan zorgt de opvanglocatie voor een nieuw onderdak voor de katten en honden.