Moederhond en 9 pups uit onhoudbare situatie gehaald

Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) trof op woensdag 25 november twee honden en negen pups aan in een smerige bijkeuken. De ouderhonden zaten in een te kleine en vieze bench en de pups renden door hun eigen uitwerpselen. "Een onhoudbare situatie die schreeuwde om ingrijpen", aldus de inspecteur. Uiteindelijk heeft de eigenaresse afstand gedaan van de moederhond en de pups. De huisvesting van de achterblijvende hond moet drastisch verbeterd worden, dit wordt gecontroleerd en zo nodig bijgestuurd.
Moederhond en 9 pups uit onhoudbare situatie gehaald

Aanleiding voor een bezoek aan het adres in de gemeente Dronten was een melding bij meldpunt 144. In de bijkeuken waar de dieren zaten was het donker en de vloer was bezaaid met hondenpoep, was nat van de urine en er lagen kapotgebeten zakken hondenvoer. De pups die hierin rondliepen waren erg mager. Het was de inspecteur meteen duidelijk dat hier ingegrepen moest worden. In overleg met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) werd besloten tot het toepassen van spoed bestuursrecht. De eigenaresse moest de leefomgeving van de dieren drastisch verbeteren en de pups laten onderzoeken door een dierenarts.

In de bijkeuken waar de dieren zaten was het donker en de vloer was bezaaid met hondenpoep, was nat van de urine en er lagen kapotgebeten zakken hondenvoer.

Eigenaresse doet afstand

Geconfronteerd met de situatie en na uitleg door de LID-inspecteur besloot de eigenaresse afstand te doen van de moederhond en de negen pups. De dieren zijn door de dierenambulance opgehaald en overgebracht naar een dierenopvangcentrum van de Dierenbescherming. Daar zijn de hond en haar pups onderzocht door de dierenarts. De pups zijn ontwormd en ontvlooid, maar bleken nog te zwak voor hun vaccinatie. Alle pups, die oud genoeg bleken om van de moeder gescheiden te worden, zijn ondergebracht bij pleeggezinnen en worden daar liefdevol verzorgd. Ook voor de moederhond is meteen een plek gevonden. De dieren verblijven dus niet in het dierenasiel.

Een deel van de pups tijdens hun bezoek aan de dierenarts bij een opvangcentrum van de Dierenbescherming.

Hercontrole volgt

De eigenaresse moet uiteraard alsnog hard aan de slag om de leefomgeving en huisvesting van de achtergebleven hond op orde te maken. De LID ziet erop toe dat ook deze hond het weer goed krijgt. Hercontrole volgt. De pups moeten eerst aansterken en bijkomen van de alles behalve ideale start in het leven en zijn dan ook nog niet beschikbaar voor adoptie. Belangstellenden kunnen onze asieldierenwebsite www.ikzoekbaas.nl in de gaten houden, als alles goed gaat komen de pups er over een paar weken op te staan.