Motie PvdD aangenomen: Afschot zwerfkatten verbieden

Katten mogen niet meer worden afgeschoten, heeft de Tweede Kamer besloten na een motie van de Partij voor de Dieren. De Dierenbescherming is dolgelukkig dat haar campagne 'Zeg NEE tegen het afschieten van zwerfkatten' tot dit resultaat heeft geleid.
Motie PvdD aangenomen: Afschot zwerfkatten verbieden

Dinsdagmiddag 12 november verstuurde Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren de alleszeggende tweet: “Motie PvdD aangenomen: kabinet moet afschieten zwerfkatten verbieden. @Dierbescherming gefeliciteerd met succesvolle actie!”

Ook huiskatten afgeschoten

Elk jaar worden er tussen de 8.000 en 13.500 katten afgeschoten door jagers. Daarbij gaat het niet alleen om zwerfkatten, ook huiskatten zijn hun leven niet zeker. De jacht op katten moét stoppen, vindt de Dierenbescherming. Zij riep daarom onlangs via een campagne iedereen op om ook NEE te zeggen tegen het afschot van verwilderde katten en haar petitie te ondertekenen. Maar liefst 137.123 mensen gaven daar gehoor aan en lieten op die manier weten fel tegenstander van het afschot van zwerfkatten te zijn.

Petitie Dierenbescherming

Op woensdag 6 november overhandigde Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, de petitie aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. Zij gaf te kennen dat het afschieten van katten geen standaard oplossing mag zijn voor het probleem van de groeiende kattenpopulatie in Nederland en benadrukte, net als de Dierenbescherming, het belang van bewustwording bij het publiek.