Na Kipster nu ook Pigster

Nieuwe diergerichte, duurzame varkensboerderij in de maak

Wij geloven dat een transitie naar een diergerichte, duurzame veehouderij noodzakelijk is voor dier, mens en milieu. Dat hebben we opgeschreven in ons Deltaplan Veehouderij. Kippenboerderij Kipster is daar alweer vijf jaar een sprekend voorbeeld van en laat in de praktijk zien dat het kan. Tijdens het vieren van dit lustrum afgelopen vrijdag, kwam het bedrijf met maar liefst vijf nieuwtjes, waaronder de start van Pigster, 'Een varkensboerderij, gebouwd rond instincten en behoeftes van varkens.' Een ontwikkeling die wij dan ook van harte toejuichen.

Door: Dik Nagtegaal Gastredacteur

Na Kipster nu ook Pigster

Dr. Kees Scheepens (op de foto rechts naast presentator Harm Edens), dierenarts en mede-initiatiefnemer Pigster: “Het varken is een intelligent wezen met fijnbesnaarde gevoelens. Wij gaan hier in alle mogelijke opzichten rekening mee houden. Zo is een varken gesteld op persoonlijke hygiëne. Wij zorgen voor een varkenstoilet met een apart ‘poepoir.’ Hiermee bewijzen we het varken een dienst én brengen we de uitstoot van stikstof significant naar beneden.” De varkens van Pigster upcyclen reststromen uit de landbouw en de voedingsmiddelenindustrie. Zo combineert Pigster verduurzaming met het significant verbeteren van het lot van varkens. De garanties van supermarkt Lidl met betrekking tot de afname van vlees maken dit innovatieve project mogelijk. Afhankelijk van vergunningen duurt het nog tot 2024 voordat het vlees in de schappen ligt.

Nieuwe kippenboerderij, live meekijken en haantjes

Ook werd er tijdens de feestelijke bijeenkomst aangekondigd dat Kipster een nieuwe kippenboerderij gaat bouwen. Verder zijn er zeven live camera's in gebruik genomen waardoor iedereen die nieuwsgierig is naar hoe de kippen erbij zitten, dit via YouTube zelf kan bekijken. Waar legkippen zijn, komen evenveel haantjes ter wereld. In plaats van deze meteen te doden, zoals in de reguliere houderij het geval is, laat Kipster de haantjes opgroeien om er 3 sterren Beter Leven keurmerk vlees van te maken. Het assortiment dat bestaat uit gehaktballetjes en in de winter een rookworst, daar wordt nu een kroketburger aan toegevoegd.

Het ei dat geen ei bleek te zijn

Voor de bezoekers had de organisatie nog een laatste verrassing in petto. Zonder het te weten waren ze onderdeel van een experiment. De toostjes met ei die ze gegeten hadden, waren niet belegd met Kipster-eieren zoals je zou verwachten, maar met een nieuw 100% plantaardig ei. Niemand had het verschil gemerkt. "Nu bouwen aan ontwerp fabriek en afzet", schreef Ruud Zanders, medeoprichter van Kipster, na afloop op Twitter.

Voor een diergerichte, duurzame veehouderij

De veehouderij heeft al jaren te maken met crises en structurele problemen. Daarom hebben we het Deltaplan Veehouderij opgesteld. Hierin schetsen we hoe een diergerichte, duurzame veehouderij er in 2050 volgens ons uit moet zien.

Andere berichten over veehouderij