Na korte snuit ook andere extremen uitbannen

Het heeft even geduurd, maar nu zijn ze er: duidelijke handhavingscriteria voor honden met een korte snuit. Tot nu toe was het voor handhavers van de NVWA en onze inspecteurs lastig om vast te stellen wanneer er voor de wet sprake was van een overtreding en wanneer niet. Met de nieuwe handhavingscriteria, die gelden voor alle honden, ras of geen ras, zijn er nu concrete mogelijkheden om wanpraktijken bij het fokken van deze dieren aan te pakken. Een uitstekende eerste stap, maar wij hopen dat het daar niet bij blijft. We zien graag dat er ook criteria komen voor andere extreme uiterlijke kenmerken.
Na korte snuit ook andere extremen uitbannen

Handhavingscriteria voor honden met een korte snuit

De criteria, die deze week door minister Schouten van LNV werden aangekondigd, zijn bedoeld om artikel 3.4 van het Besluit houders van dieren, dat al sinds medio 2014 bestaat, te handhaven. Dit artikel stelt namelijk dat het verboden is om te fokken met dieren op een wijze waarbij de gezondheid en welzijn van de nakomelingen (of het ouderdier) worden benadeeld. Het is goed dat ook de minister nu erkent dat dit het geval is bij honden met extreem korte snuiten. Dit wetsartikel geldt volgens ons ook voor andere extreme kenmerken bij veel meer huisdieren zoals katten en konijnen. Denk bijvoorbeeld aan te lange of te korte poten, overdreven veel haar of huid, uitpuilende ogen, te lange of te korte oren en lange ruggen. Ook hier zijn duidelijke criteria voor nodig om het effectief aan te kunnen pakken.

Doordat de snuit erg plat is, kan de hond o.a. slecht ademhalen (brachycefaal obstructief syndroom).

Minister wil ook een voorlichtingscampagne

Voorlichtingscampagnes over dit onderwerp zijn niets nieuws. Dit gebeurt al decennia lang door diverse partijen in binnen- en buitenland, desondanks lijkt het probleem nu groter dan ooit tevoren. Huisdieren zijn tegenwoordig in steeds absurdere verschijningen te verkrijgen, helaas vaak gedreven door vraag van de consument. Wij geloven daarom in dit geval meer in concrete maatregelen, waarvan deze handhavingscriteria een uitstekend voorbeeld zijn.