Niet op de kop, maar rechtop

De Dierenbescherming wil dat minister Schouten met een concreet plan komt om vangen aan de poten zo snel mogelijk uit te faseren. Als kippen worden gevangen om getransporteerd te worden, gebeurt dit bijna altijd aan de poten. Dat is niet alleen nadelig voor de kippen, maar ook nog eens in strijd met de wet, blijkt uit een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Demissionair minister Schouten van landbouw moet nu onderzoeken of bedrijven de EU-regels overtreden, en besluiten of hier tegen opgetreden moet worden.

Niet op de kop, maar rechtop

Vleeskuikens en leghennen worden meestal gevangen aan de poten. Op die manier kunnen medewerkers van de vangploegen meerdere kippen per hand optillen, en dus sneller werken. Maar voor de kippen is dit allesbehalve fijn. Ondersteboven hangen zorgt voor stress en omdat kippen geen middenrif hebben, drukken hun organen op de longen. Doordat ze met meerdere tegelijk aan de poten worden opgepakt en in transportkratten gestopt, zorgt het vangproces ook voor verwondingen.

Ondersteboven hangen zorgt voor stress, en omdat kippen geen middenrif hebben drukken hun organen op de longen.

Tegen de wet

Door een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (kort geding aangespannen door Wakker Dier) moet demissionair minister Schouten nu onderzoeken of bedrijven die op deze manier kippen vangen zich aan de EU regels houden. In de Europese Transportverordening staat namelijk dat het verboden is de dieren bij de poten op te tillen. Minister Schouten heeft tot 10 juni de tijd om te besluiten hoe Nederland hiermee omgaat.

Alternatief

Volgens de Dierenbescherming is het duidelijk: het optillen van kippen aan hun poten is slecht voor de dieren en tegen de wet, dus moet er een alternatief komen. Dat het anders kan, laten 3 ster Beter Leven bedrijven zoals Rondeel en Kipster al zien: zij zijn overgestapt naar de door Eyes on Animals geïntroduceerde vangmethode waarbij kippen rechtop worden opgepakt, met 1 of 2 dieren tegelijkertijd. Dit zorgt voor meer rust in de stal en minder kans op verwondingen. Ook de meeste biodynamische bedrijven met het Demeter keurmerk hebben aangekondigd over te stappen op rechtop vangen.

Wat moet er gebeuren?

We roepen minister Schouten op om met een concreet plan (inclusief tijdspad) te komen, om het vangen van kippen aan de poten zo snel mogelijk uit te faseren.

Brief aan minister Schouten
Om te zorgen dat alle bedrijven kunnen overstappen op de rechtop-vangmethode, zijn er verschillende dingen nodig. Zo zullen er meer vangploegen getraind moeten worden om de rechtop-vangmethode te gebruiken. Het is dus nodig dat deze trainingen breder beschikbaar komen en onderdeel worden van het IKB-kwaliteitssysteem voor het vangen van pluimvee. Vangploegen bestaan vaak voor een deel uit arbeidsmigranten. Net als in het geval van slachthuismedewerkers, is het belangrijk dat de werk- en leefomstandigheden van deze arbeidsmigranten worden verbeterd, voor henzelf maar ook zodat zij hun werk beter kunnen uitvoeren en zorgvuldiger met de kippen omgaan.

Rechtop vangen duurt 1,5 tot 2 keer langer dan het vangen aan de poten en is daardoor duurder. De pluimveehouder moet deze kosten vergoed krijgen van zijn afnemer. Het is dus belangrijk dat supermarkten en andere afnemers, veehouders en tussenschakels hier afspraken over maken. We vragen minister Schouten dit ook aan te kaarten in overleggen met vertegenwoordigers van supermarkten en hun brancheorganisatie CBL.