Olielek: ramp van ongekende omvang

Het tankschip dat zaterdag tegen de steiger is gevaren in de Derde Petroleumhaven in Rotterdam lekte ruim 220 ton stookolie. De olie die wegstroomde besmeurde honderden dieren: veelal zwanen, maar ook eenden, ganzen en jonge zeehondjes.
Olielek: ramp van ongekende omvang

Ambulances van de Dierenbescherming en partnerorganisaties zijn afgelopen dagen af en aan gereden om de besmeurde dieren, nu nog voornamelijk zwanen, uit het water te halen en ze naar Vogelklas Karel Schot in Rotterdam te vervoeren. Met de 250 zwanen die nu zijn gebracht, is bij de Vogelopvang de maximale capaciteit bereikt, en dat terwijl het eind van toestroom van aangetaste vogels nog lang niet in zicht is.Het is een enorme ramp, omdat de olie langs de hele rivier van Rotterdam, Maassluis, Hoek van Holland, Spijkenisse, Schiedam en Vlaardingen terecht is gekomen. De opruimwerkzaamheden van de stookolie zullen vanwege het grote verspreidingsgebied volgens de experts nog weken duren.Dodelijk spul
Besmeurde dieren die niet snel genoeg uit de oliedrek worden gered, hebben een hele kleine kans om te overleven. Ze proberen namelijk zelf de olie van hun veren te likken, waarmee ze zichzelf vergiftigen en zullen sterven. Een vogel die is bedekt met olie kan niet meer vliegen. Bovendien verliest de vacht zijn waterdichtheid en daarmee het vermogen om te drijven. Bij de opvang worden de dieren daarom nu allemaal gespoeld met een vochtoplossing.

" allowfullscreen>
Medewerkers van de dierenambulances en andere hulporganisaties brengen de zwanen naar Vogelopvang Karel Schot, waar ze worden gewassen

Wij wensen alle collega’s van onze dierenambulances en partnerorganisaties die betrokken zijn bij de reddingsactie veel sterkte de komende dagen!