Oplossing voor vergassen van eendagshaantjes in zicht

Jaarlijks worden in Nederland zo’n 45 miljoen haantjes van legkiprassen geboren. Omdat zij geen eieren leggen, worden ze als eendagskuiken gedood. Daarom wordt al jarenlang gezocht naar een manier om het geslacht van een kuiken ín het ei te bepalen. Gisteren werd bekend dat de eerste methode marktklaar is en dat de eieren van hennen zonder broertjes in de Duitse supermarktketen Rewe liggen.
Oplossing voor vergassen van eendagshaantjes in zicht

Bij de techniek van Seleggt en Hatchtech wordt op dag 9 van het broedproces, dat in totaal 21 dagen duurt, een minuscuul gaatje in het ei gemaakt. Met een klein druppeltje vloeistof uit het ei kan bepaald worden of het kuiken mannelijk of vrouwelijk is. De vrouwelijke kuikens worden verder uitgebroed, de eieren met de mannelijke kuikens niet. Deze worden ook niet verspild, maar gebruikt voor de productie van veevoer.

Morele bezwaren

Goed nieuws voor dierenwelzijn dus, want het vergassen van eendagshaantjes roept morele bezwaren op. Ook andere bedrijven zijn op zoek naar oplossingen voor dit probleem. Vorige week werd bijvoorbeeld bekend dat het Nederlandse bedrijf In Ovo een grote investering binnenhaalde voor verdere ontwikkeling van eenzelfde techniek als die van Seleggt, waar ook de Dierenbescherming bij betrokken is geweest. Deze techniek is naar verwachting in 2020 klaar voor gebruik op grote schaal.

Niet overal meteen gedood

Daarnaast zijn er verschillende pluimveebedrijven waar de haantjes niet als eendagskuiken worden gedood. Zo mogen de broertjes van de leghennen op de biologische boerderij van Chris en Marianne Borren samen met de hennen opgroeien, tot ze op een leeftijd van 12-13 weken worden geslacht. Ook bij Kipster blijven de haantjes leven; zij worden tot een leeftijd van 15 tot 17 weken gehouden, hun vlees wordt verkocht als haanburgers bij Lidl.

Lees ook het artikel van RTL Nieuws.