Opnieuw wanpraktijken op paardenmarkt Etten-Leur?

Zaterdag 3 juni is de jaarlijkse paardenmarkt op de Leurse Havenfeesten in Etten-Leur. Ook dit keer zijn de paarden dus weer van de partij. Niet voor het feest, maar voor het geld. En dat komt niet voort uit de handel, integendeel zelfs. De paardenhandelaren worden door de organisatie goed betaald voor het tentoonstellen van hun dieren. Ze krijgen zelfs extra (belasting)geld als ze een veulen meebrengen, want dat is pas écht een publiekstrekker.
Piko Fieggen

Door: Piko Fieggen Programmamanager Verantwoorde Omgang met Gezelschapsdieren

Opnieuw wanpraktijken op paardenmarkt Etten-Leur?

Dat het tentoonstellen van paarden letterlijk in strijd is met de wet? Ach, dat maakt niet uit. Je roept gewoon dat je geen idee hebt wat je verkeerd doet en dan kom je er meestal wel mee weg. Althans, zo verliep het de voorgaande jaren in Etten-Leur.

Amateurisme

Afgelopen keer ging het echter helemaal mis. Amateurisme is een woord dat de organisatie van de paardenmarkt te rijkelijk omschrijft. De basisregels die in de wet zijn vastgelegd om dier én mens te beschermen, werden compleet genegeerd. Neem de verplichte veterinaire gezondheidscontrole voor paarden, waar de ingehuurde dierenartsen niet van op de hoogte bleken. Ook al zo pijnlijk was het feit dat twee zogende veulens pas werden weggehaald, nadat de marktmeester op video was gevraagd waarom hij dat weigerde.

Geen water en voer

Minstens even schrijnend was de afwezigheid van het wettelijk verplichte voer en drinkwater. “Ze staan toch op gras?” was de verklaring. Dat klopte, alleen waren de meeste paarden zó kort aangebonden dat ze niet bij het gras konden. En al hadden ze dat wel gekund, dan was het in de meeste gevallen ‘weggeschraapt’ met de voorste benen. Dat is namelijk wat paarden doen als ze pijn hebben, bang of verveeld zijn. En dan hebben we het nog niet over de dieren die op het fietspad stonden aangebonden, terwijl het verkeer rakelings langs scheerde. Een ongeluk zat toen in een wel heel klein hoekje, maar ook daar deed de organisatie niets aan.

Wetsovertredingen

Hoe het dit keer zal verlopen, weet niemand. Maar sterke vermoedens zijn er wel. Vorig jaar werden de misstanden op de paardenmarkt vastgelegd op video. In totaal zijn er acht wetsovertredingen geconstateerd, gefilmd en verslagen. Dit verslag is ook onder de aandacht gekomen van de gemeente Etten-Leur, die verantwoordelijk is voor de vergunningverlening van de markt. Mijn prangende vraag is dan ook: wat heeft de gemeente gedaan om ervoor te zorgen dat het dit jaar niet wéér mis gaat?

Praktische tips

Er zijn meer dan voldoende handvatten aangereikt om het beter te doen. Zo heeft de Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) – het officiële adviesorgaan van de minister en staatssecretaris van Economische Zaken op het gebied van dierenwelzijn – begin dit jaar een advies geschreven met betrekking tot paardenmarkten. Daarin staan de risico’s duidelijk omschreven. Tevens worden er praktische tips gegeven over hoe paardenmarkten ingericht dienen te worden. Aangezien de inhoud van dit rapport straks onderdeel gaat worden van de wet- en regelgeving, is het voor een goedwillende gemeente eenvoudig om op te nemen in de vergunningverlening.

Peperdure premies

Mijn vermoeden is echter dat de organisatie van de paardenmarkt en de gemeente van Etten-Leur dit jaar het paardenwelzijn wederom compleet zullen negeren. Veel belangrijker vinden ze het publiek te trekken dat de peperdure premies voor de handelaren betaalt om hun paarden (met veulens) en ezels tentoon te stellen. Terwijl het uiteindelijk het belastinggeld van de brave burger is waarmee deze wanpraktijken worden gefinancierd. Misschien moet er eerst een rechtszaak komen voordat ze hun werk naar behoren gaan doen? Of wellicht verrassen ze ons dit jaar in positieve zin. In beide gevallen weet ik één ding zeker: voor het paard zijn de Leurse Havenfeesten nimmer een feest!