Oproep: gebruik geen lijmplank!

Onze dierenambulances komen regelmatig dieren tegen die vastgeplakt zitten aan een plakstrip of lijmplank. Het gebruik van deze plakstrips is verboden, maar gek genoeg mogen ze (de onderdelen) wel verkocht worden. We komen ze daarom helaas ook nog altijd tegen. Om ernstig dierenleed te voorkomen, vragen wij bedrijven en mensen die plakstrips willen inzetten om dit vooral niet te doen. Verdiep je liever in preventieve maatregelen!
Oproep: gebruik geen lijmplank!

Duif vastgeplakt

Dierenambulance Midden-Nederland stuitte onlangs nog op een duif die volledig vastgeplakt zat aan een lijmplank. Onze medewerker Elly kreeg het duifje los door hem in te vetten met olijfolie. Natuurlijke oliesoorten zorgen ervoor dat de lijm loslaat . “Het werkt wel”, legt ambulancemedewerker Elly uit, “maar de duif zal toch nog wel een paar keer gewassen moeten worden, want we krijgen al die plaktroep er niet in één keer uit.”

Duif bevrijd van lijmplankOnze dierenambulancemedewerker Elly laat zien hoe lastig het is om een duif van een lijmplank af te krijgen. Gelukkig loopt het met deze duif goed af.

De vogelopvang in Naarden heeft zich verder over de duif ontfermd en gelukkig is het voor deze vogel goed afgelopen. Ook Dierenambulance Zuid-Holland Zuid haalde onlangs een duif op die onder de lijmresten zat. Ook met deze duif gaat het inmiddels gelukkig weer goed.

Onze medewerkers van Dierenambulance Zuid-Holland Zuid haalden dit duifje onlangs op, dat ook volledig onder de lijm zat.

De Dierenbescherming vindt lijmplankjes, plakstrips en lijmstokken onaanvaardbare en zeer dieronvriendelijke vangmethoden. Het is niet voor niets verboden om deze middelen te gebruiken.

Pimpelmees haalde het niet

Helaas komen we ook dieren tegen die slachtoffer zijn van lijmplankjes, maar die het niet redden. Zo deden onze medewerkers van Dierenopvangcentrum De Doornakker ontzettend hun best om een pimpelmees te redden. Met behulp van een bloembad kregen ze het vogeltje uiteindelijk wel los, maar een paar dagen later stierf het vogeltje alsnog in de vogelopvang.

Onze medewerker van Dierenopvangcentrum De Doornakker haalde het pimpelmeesje voorzichtig los van de lijmplank en verwijderde geduldig alle lijmresten.
Het pimpelmeesje kwam los, maar overleed een paar dagen later alsnog.

Kat moest geschoren en gewassen

Plakstrips en lijmplankjes worden meestal ingezet als bedrijven of particulieren overlast ervaren van muizen of ratten.


Muis vast aan plakstripOnze dierenambulancemedewerker Nienke redde onlangs twee muisjes van plakstrips. Dit is er een van.

Muis vrijgelaten

Gelukkig kon deze muis die vervelend vastgeplakt zat aan een plakstrip uiteindelijk weer vrijgelaten worden.

Naast muizen, ratten, vleermuizen en vogels, komen onze dierenambulances soms ook katten tegen die in aanraking komen met een lijmplank of plakstrip. Zo hebben onze medewerkers een kat uit Rotterdam een deel moeten kaalscheren, om hem los te krijgen. De kat zat van top tot teen onder de lijm. Na de scheerbeurt werd de kat goed gewassen om de overige lijmresten te verwijderen. Uiteraard is zo’n scheer- en wasbeurt niet fijn voor het dier, maar gelukkig gaat het nu weer goed.

De kat zat vast aan een lijmplank en moest geschoren en gewassen worden, om van de lijm af te komen.

Preventieve maatregelen

De Dierenbescherming vindt dat muizen en ratten in het ecosysteem thuishoren, maar begrijpt ook dat schade door deze dieren aan menselijke goederen zoals voedsel en vee, en het risico op ziekteoverdracht van dier naar mens, zoveel mogelijk voorkomen moet worden. Voor de bestrijding van deze overlast hoeven geen dieronvriendelijke maatregelen genomen te worden. Zet je als bedrijf (of als particulier... ) lijmplanken in tegen 'ongewenste' dieren? Stop daar onmiddellijk mee! Het is niet alleen verboden, maar veroorzaakt ook verschrikkelijk dierenleed. Wij zijn van mening dat preventie de beste oplossing biedt.