Oproep overheid: help de vissen

Nederland moet veel meer aandacht hebben voor het welzijn van vissen bij de vangst en bij het doden. In een gezamenlijke brief roepen wij samen met Compassion in World Farming (CIWF), de Vissenbescherming, Wakker Dier en tal van andere dierenwelzijnsorganisaties Tweede Kamerleden op vissenwelzijn centraal te stellen in het visserijbeleid.
Oproep overheid: help de vissen

Vissen lijden massaal bij de vangst en het doden. Dieren worden verdrukt in de netten, raken gewond en voeren vaak een lange, pijnlijke doodstrijd. Aanstaande maandag vergadert de Tweede Kamer over de visserij. Toch staat vissenwelzijn weer niet op de agenda.

Dr. Femmie Smit, Programmamanager In het wild levende dieren, Dierenbescherming: “Vissenwelzijn krijgt amper aandacht in het debat. Wij vinden dat dit onderwerp juist hoog op de agenda hoort te staan. Naar aanleiding van onderzoek naar pijn en stressbeleving in vissen waaruit bleek dat vissen wel degelijk kunnen lijden, pakte de overheid het onderwerp in 2002 voortvarend op. Hoewel hieruit bruikbare resultaten zijn behaald ten aanzien van humane dodingsmethoden, pakt zij nu niet door. Hierdoor ligt de implementatie stil."

Samen met onze collega-organisaties roepen we op tot meer onderzoek naar nieuwe methodes om vissen te vangen en te doden, waarbij de dieren zo min mogelijk stress en pijn hebben. Momenteel is er maar één schip in de vaart dat schollen verdooft voordat ze worden gedood.

Nederlanders willen beter vissenwelzijn

De meeste Nederlanders vinden dat het welzijn van vissen beter beschermd moet worden en dat ze dezelfde bescherming verdienen als andere dieren. Het is momenteel echter onmogelijk om in de supermarkt vis te kopen, waarbij het vissenwelzijn voldoende gewaarborgd is. De Dierenbescherming liet kortgeleden in een nieuw onderzoek zien dat sommige supermarkten wel verbetering willen voor de vissen, maar dat de mogelijkheden beperkt zijn.

vis vissenleed vissenwelzijnOok bij vissen met een keurmerk, zoals MSC en ASC, wordt nauwelijks rekening gehouden met welzijn en lijden de dieren op grote schaal. Wakker Dier nomineerde MSC en ASC daarom voor de Liegebeestverkiezing en CIWF startte een internationale actie waarbij we de grootste viskeurmerken oproepen een einde te maken aan het vissenleed.

Ook de overheid moet nu haar verantwoordelijk nemen en zich inzetten voor een betere behandeling van vissen. Onder andere door vissenwelzijn een belangrijke plek te geven in het visserijbeleid en te investeren in verbeteringen voor de dieren.