Overleden Sparkle keert een jaar later terug

... met vijf kittens

Sparkle verdween net na de verhuizing. Eigenaar Inge Bauweraerts en haar dochters maakten zich zorgen en kamden de hele omgeving uit. Wie had hun geliefde zwarte, langharige poes gezien? Een sociaal dier met felgele ogen dat voorheen bijna nooit buiten kwam, ze moest toch iemand zijn opgevallen… Een paar dagen later kwam de buurman met droevig nieuws. Hij verwees naar een verfomfaaid hoopje kat, aangereden en overleden.

Door: Marlijn de Jager-Gerhardt Online redacteur

Overleden Sparkle keert een jaar later terug

“Het was vreselijk, we staken kaarsjes aan en begroeven haar,” vertelt Inge. Bijna een jaar later belt Dierenambulance Zeeland. “We hebben Sparkle gevonden in iemands tuin, 15 km verderop.” Inge was sprakeloos. Het was onmogelijk!

"Ik had een dag nodig om te beseffen wat er nou precies gebeurde. Het is niet dat ik niet blij was, integendeel, maar het kon gewoon niet waar zijn! Het ene moment denk je dat Sparky al een jaar dood is en het andere moment leeft ze ineens weer.” Er was geen twijfel mogelijk, Sparkle was goed gechipt en daaruit bleek dat Inge een jaar eerder een overleden kat had begraven die als twee druppels water op haar eigen dier leek. “Toen ik me realiseerde dat ze nog leefde, rolden de tranen over mijn wangen.”

Een onverwachts cadeautje

Inge belde Dierenambulance Zeeland verheugd terug en keek uit naar de hereniging. “Niet alleen Sparkle wachtte op haar thuiskomst”, vertelt Inge, “ik kreeg er nog een cadeautje bij.” Sparkle werd vergezeld door vijf piepjonge kittens. Hoewel het niet een handige bijkomstigheid was, hoefde ze er geen tel over na te denken en verwelkomde ze het hele gezin.

Sparkle en haar kittens bij Dierenambulance Zeeland.

De hereniging was niet echt indrukwekkend. De zwarte poes zag er doorleefd uit. Haar vacht was kort en ze was mager. “Ik was heel blij om haar te zien, maar Sparkle herkende me niet direct, ze reageerde verwilderd. Ik denk dat ze in dat jaar te veel had meegemaakt en dat ze even moest omschakelen. Ik gaf haar de tijd om te wennen en liet haar grotendeels met rust, zodat ze even kon aarden met haar kittens. Ik had sterk het gevoel dat het onze band niet ten goede kwam als ik me zou opdringen. Na een paar dagen veranderde ze weer in de oude, sociale Sparky. Ik zag het ineens in haar ogen, een bepaalde blik, ze herkende me weer!”

  • Website Sparkle Chippen00 rechthoek
  • Website Sparkle Chippen kitten03 rechthoek
  • Website Sparkle Chippen kitten01 rechthoek
  • Website Sparkle Chippen kitten02 rechthoek
1/4

Sparkle wéér weg

Sparkle was nog maar net terug, toen ze plots weer verdween. Inge schrok, ze had al gemerkt dat haar ‘Sparky’ was veranderd. Voorheen was het een echte huismus en nu kon ze de buitenwereld niet meer weerstaan. Ze had continu naar buiten zitten turen. “Ik hield haar angstvallig binnen, want ik wilde haar niet weer kwijtraken en de kittens hebben hun moeder hard nodig. Maar plotseling was ze weg! Ik kwam erachter dat het sluitsysteem van mijn raam boven kapot was. Ze was naar buiten gesprongen.” Gelukkig was de schrik van korte duur, Sparkle stond kalmpjes in de tuin en kwam gemakkelijk weer binnen. Inge liet het raam direct maken. “Ze moet voorlopig echt binnen blijven. Ze moet wennen aan dit huis en aan deze 'nieuwe' situatie.

Blinde kitten blijft

Gelukkig gaat het algauw goed met moeder en kroost. De kittens groeien goed en zijn gezond en ook Sparkle sterkt gauw aan. Eén van de kittens blijft bij Inge wonen. Hij is blind en een echt ‘zorgenkindje’. “Hij loopt overal tegenaan, maar toch is het een kranig ding. Hij is het grootste en bewegelijkste katje van het nest, een echte avonturier.” De andere kittens mogen als ze oud genoeg zijn naar een nieuw thuis.

Steriliseren

Dat Sparkle met kittens thuiskwam, zette Inge aan het denken. Ze had haar kat nooit laten steriliseren, omdat ze altijd aan huis gekluisterd was. Ze kwam alleen in de tuin om eventjes van de zon te genieten. Er kon toch niets gebeuren? Dat antwoord werd pijnlijk duidelijk. “Na de kittentijd wordt ze gesteriliseerd.” En de kittens? Dat moeten de nieuwe eigenaren zelf kiezen, al raadt ze sterilisaties en castraties wel aan.

Het belang van chippen

Wel laat Inge de kittens chippen voordat ze bij hun nieuwe baasjes komen wonen. “Het chippen van katten is belangrijk, daar is Sparkle een perfect voorbeeld van. Zonder chip had ik niet geweten dat ze nog leefde en had ik haar waarschijnlijk nooit meer gezien. Dankzij haar chip zijn we weer samen, als vanouds.”

1/2