Petitie voor invoering chipplicht katten massaal getekend

Eerder berichtten we over de start van onze petitie om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen en daarmee de politiek te overtuigen een wettelijke chipplicht voor katten in te voeren. Op onze oproep is massaal gereageerd want na drie weken hebben we al meer dan 40.000 handtekeningen opgehaald. Een geweldig resultaat en daarom bedanken we iedereen die heeft getekend.
Petitie voor invoering chipplicht katten massaal getekend

Chipplicht katten onderwerp in verkiezingsprogramma’s

Met het bereiken van de minimale grens van 40.000 handtekeningen komt dit onderwerp zeker op politieke agenda. Daarmee zijn we er nog niet, want hoe meer handtekeningen hoe sterker en dringender de oproep en de boodschap aan de politiek om te zorgen dat zij overgaan tot een landelijke invoering van een chipplicht voor katten. We gaan daarom door om nog meer handtekeningen op te halen, daarna bieden we de petitie aan de Tweede Kamer aan zodat de politici het meenemen in de verkiezingsprogramma’s die nu worden geschreven.

chip je kat zwerfkat


Steun van dierenwelzijnsorganisaties en gemeenten

In 2017 gaven 35 gemeenten al aan voorstander te zijn van een wettelijke chipplicht. Voor de gemeenten lopen de jaarlijkse kosten voor zoekgeraakte katten behoorlijk in de papieren. De eerste 14 dagen dat zwerfkatten worden opgevangen in een dierenopvang krijgt de gemeente hiervoor de rekening. Deze kosten lopen jaarlijks in de miljoenen. We zijn blij te merken dat al meerdere gemeenten* hun steun betuigen en onze petitie tekenen. Goed nieuws is dat ook organisaties als DIBEVO, Dierenlot, FDN, KNMvD, NFDO, Sophia Vereeniging, World Animal Protection en Zwerfkatten Nederland ons in deze strijd steunen.

Tekenen kan niet meer - petitie gesloten

Dat het invoeren van een landelijke chipplicht voor katten werkt, ziet de Dierenbescherming aan de resultaten van zoekgeraakte en gevonden honden. Bij deze dieren is chippen immers verplicht en de Dierenbescherming kan 93% van de zoekgeraakte honden direct met hun baasje herenigen. In vergelijking met katten is dit slechts 17%, waardoor het lot van zo’n 8.500 katten is, dat ze eerst onnodig lang in onze dierenasielen terechtkomen. Zodoende riepen we iedereen op om te chippen. Inmiddels is de petitie gesloten (update: 1 juli 2020).


________________

*gemeenten die onze petitie steunen:
Alphen aan de Rijn, Amersfoort, Best, Breda, Den Haag, Dordrecht, Drimmelen, Gouda, Gulpen-Wittem, Heemskerk, Hoeksche Waard, Huizen, Lansingerland, Maastricht, Nieuwegein, Rotterdam, Schiedam, Son en Breugel, Sittard-Geleen, Tilburg, Venray en Zwijndrecht.