Politiehonden tegen geweld, of geweld tegen politiehonden?

Hoewel je hoopt dat elk mens goed is voor zijn dieren, is dat in de praktijk helaas niet altijd zo. Gelukkig valt het meestal wel mee, maar soms is het best ernstig. Schoppen, slaan, het gebruiken van prikhalsbanden en stroomschokken: wanneer iemand dit zijn dier aandoet, dan hoop je maar dat er iemand van de politie in de buurt is die herkent dat dit onwettig is en dat deze direct ingrijpt. Toch?!

Piko Fieggen

Door: Piko Fieggen Programmamanager Verantwoorde Omgang met Gezelschapsdieren

Politiehonden tegen geweld, of geweld tegen politiehonden?

Ja. Dat is mijn eenvoudige antwoord. Tot mijn schrik kom ik er dan vandaag weer achter dat er alwéér beelden vrij zijn gekomen waaruit blijkt dat de politie dit niet doet. Het gaat notabene om de training van hun eigen politiehonden. Ik vraag mij dan af: hebben ze bij de politie boter op hun hoofd? Waarom lijken zij deze praktijken bij de door henzelf gebruikte honden te gedogen, maar beboeten ze andere mensen er wel voor?

Hond heeft er zelf niet bepaald behoefte aan

Het antwoord vanuit de politie en de (particuliere) hondentrainers zal ongetwijfeld iets in de richting zijn van: dit is de enige manier om ze te trainen en onder controle te houden in extreme omstandigheden. Los gezien van de vraag of ik het daar mee eens ben (nee, dat zijn ik én diverse hondentrainers het niet), moet de politie zich toch realiseren dat de inzet van politiehonden in geen enkel geval deze grove trainingsmethodiek rechtvaardigt. Want laten wij wel voorop stellen: de inzet van politiehonden is misschien waardevol voor onze maatschappij, de hond heeft er zelf niet bepaald behoefte aan.

Op het moment is de inzet van politiehonden een gegeven. Waar zij worden ingezet voor de handhaving, daar wordt namelijk sneller en beter orde bereikt. Daarom kan ik – zolang er geen betere alternatieven voor handen zijn – de inzet van dieren in de handhaving tot een bepaalde hoogte accepteren. Althans, als het belang van het dier zo goed mogelijk wordt gewaarborgd.

Onacceptabel

Nu weet ik dat de verzorging van deze dieren bij de politie zelf op en top is, met veel liefde en aandacht. De inzet wordt vrijwel altijd goed overwogen en het pensioen van deze dieren is prima ingericht. Het enige wat steeds een doorn in mijn oog is, is de trainingsmethodiek van de politiehonden. Daar verschijnen voortdurend weer nieuwe verontrustende verhalen en beelden over. Dit is niets anders dan onacceptabel en het wordt tijd dat onze politie en de KNPV hier snel en voor eens en altijd korte metten mee maken.