Raad van Kinderen: ‘Geef ieder huisdier een smart-chip’

Elk huisdier zou verplicht een smart-chip moeten krijgen waarmee je op afstand kunt zien of het dier gezond is en goed verzorgd wordt. Het was een van de originele tips en adviezen die de Dierenbescherming vorige week kreeg van groep acht van basisschool de Paradijsvogel in Den Haag. De 33 kinderen uit deze klas vormen dit jaar een zogenoemde Raad van Kinderen.
Raad van Kinderen: ‘Geef ieder huisdier een smart-chip’

Raad van Kinderen

Een Raad van Kinderen, een initiatief van de Missing Chapter Foundation, adviseert organisaties bij dilemma’s of strategische vraagstukken. Hoewel hen doorgaans niet om een mening gevraagd wordt, blijken kinderen heel goed in staat om met een frisse, onconventionele blik naar problemen te kijken en advies te geven aan volwassenen. Daarom heeft de Dierenbescherming de Raad van Kinderen gevraagd om mee te denken, en wel over een vraagstuk binnen ons programma Diervriendelijk Ondernemen. Hierin werken we aan het diervriendelijk maken van de keten van (bedrijfsmatige) fokkers, handelaren en dierenwinkels.

Vol overgave presenteerden de kinderen hun bevindingen.

Commerciële sector

We vroegen aan de Raad van Kinderen hoe wij beter kunnen samenwerken met de commerciële sector van gezelschapsdieren, met als doel dat huisdieren goed verzorgd worden. Tien weken lang deden de kinderen hier onderzoek naar. Vorige week werd dit onderzoek afgerond met een dialoogsessie waarin zij hun ideeën presenteerden.
De adviezen richten zich op betere informatie aan kinderen bij de aanschaf van huisdieren en op betere wetgeving. De kinderen vinden dat er meer regels nodig zijn voor dierenwinkels en hobbyfokkers, zodat beter gecontroleerd kan worden in hoeverre zij dierenwelzijn waarborgen. Daarnaast waren de kinderen van mening dat er meer openheid moet zijn over de herkomst van de dieren die in de dierenwinkels terechtkomen.

We zijn blij met alle originele en waardevolle adviezen die het onderzoek opgeleverd heeft. Binnenkort zullen we aan de Raad van Kinderen laten weten met welke van de vele aanbevelingen we daadwerkelijk aan de slag gaan.