Rashondengids: kies voor een gezonde hond

De gezondheid van diverse hondenrassen is flink achteruit gegaan door inteelt en overdrijving van uiterlijke kenmerken. De zojuist verschenen rashondengids van het LICG is voor iedereen die wil weten hoe gezond de Nederlandse rashond echt is.
Rashondengids: kies voor een gezonde hond

Het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) - dat mede mogelijk wordt gemaakt door de Dierenbescherming – adviseert over de aanschaf en verzorging van alle mogelijke huisdieren. Rashondengids.nl geeft van de populairste hondenrassen duidelijk aan welke erfelijke aandoeningen voorkomen in Nederland.

Vraag om een gezonde pup

De gids maakt het eenvoudiger om van een geliefd ras in te schatten wat de risico’s zijn en waar je op kunt letten. Ook vertelt de gids waar je verder aan moet denken bij de aanschaf van een hond. Dit is belangrijk, want jij als kritische koper hebt invloed op de wijze waarop honden gefokt worden. Zo zouden kopers van een pup langer moeten stilstaan bij de gevolgen van bepaalde extreme uiterlijke kenmerken, zoals een heel korte neus, veel rimpels of een te kleine kop. Als je als koper van een pup blijft vragen om extreme uiterlijkheden, dan blijft er een afzetmarkt voor fokkers om ongezonde dieren te fokken. Als je kiest voor gezondere dieren, dan zal een fokker daarop moeten inspelen.

Wetenschappelijk onderzoek naar rashonden

De rashondengids is gebaseerd op een wetenschappelijke studie dat het ExpertiseCentrum Genetica Gezelschapsdieren van Universiteit Utrecht – waar de Dierenbescherming deelneemt in de klankbordgroep – heeft gedaan om na te gaan welke erfelijke en/of rasgebonden ziekten belangrijk zijn bij de populairste hondenrassen.