Ratten en muizen: levende wezens en geen ondieren

Nederland krijgt over een aantal jaren te maken met een serieuze ratten- en muizenplaag, waarschuwt het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen, want vanaf 2023 mag ratten- en muizengif niet meer vrij worden gebruikt. En kort geleden liet het NVIC (het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum) in Utrecht weten dat er steeds meer honden doodgaan na het eten van ratten- en muizengif. Traditionele bestrijdingsmiddelen op basis van bloedverdunners mogen niet meer particulier gebruikt worden, maar de vervangende middelen (met de stof alfachloralose) zijn natuurlijk ook geen lekker goedje.
Elly von Jessen

Door: Elly von Jessen Programmamanager Diervriendelijk Ondernemen

Ratten en muizen: levende wezens en geen ondieren

Pas op

Deze middelen zijn nu (en na 2023) nog wel toegestaan. Helaas wordt bij de productinformatie nogal luchtig gedaan over de risico’s en hoe het middel werkt op het zogenaamde ‘doeldier’. We benaderden de 'winkel van ons allemaal' en inmiddels is er op ons verzoek nu wel een Pas-op-waarschuwing op de site gezet voor de klanten.


Alfachloralose

Alfachloralose wordt ook ingezet bij de bestrijding van duivenoverlast. Ik stuitte op een You-Tube filmpje dat de ‘snelle’ dood van een aangewezen slachtoffer vastlegde. Hmmm, niet zo snel hoor en echt barmhartig ziet het er ook niet uit. Al helemaal als je dan de productinformatie over deze dodingsmethode leest:

“Deze supersterke en deegachtige pasta voor gebruik binnen en buiten is onweerstaanbaar voor muizen en ratten. De dood treedt pas op enkele dagen na consumptie van het lokaas, zodat lokaasschuwheid uitgesloten is”;

“Het hoge vetgehalte in de pasta en de heerlijke geur trekt de muizen en ratten aan die er slechts 1 keer van hoeven te eten om ervan te sterven”;

“De haverkorrels zijn superaantrekkelijk en de knaagdieren sterven al na enkele uren tot maximaal na 1 dag.”.

Feitelijke informatie

Dat je iets op verpakking of de website moet zetten snap ik en dat consumenten de gory details over wat de dieren voelen en meemaken liever niet kennen ook. Maar dat is niet goed. Als we ervoor kiezen om dieren te doden, dan is dat een zware verantwoordelijkheid. De consument moet feitelijke informatie krijgen en geen smakelijk-eten-boodschap van de producent. Dat we veel last kunnen hebben van ratten en muizen is zeker waar en snelle en gemakkelijke oplossingen zijn er eigenlijk ook niet voor. Maar het zijn geen ondieren en daar moeten we ons allemaal wel steeds goed bewust van zijn.