Reisbeperkingen: ook voor de handel in huisdieren?

Dat in Hongkong duizenden hamsters, konijnen en andere knaagdieren gedood worden vanwege een mogelijke coronabesmetting, roept verontwaardiging op. Maar ja, het is volledig in lijn met het strenge regime dat in Azië gevoerd wordt. Vooralsnog is het idee van het ‘ruimen’ van huisdieren in ons land gelukkig nog ondenkbaar.

Elly von Jessen

Door: Elly von Jessen Programmamanager Diervriendelijk Ondernemen

Reisbeperkingen: ook voor de handel in huisdieren?

We moeten ons echter wel achter de oren krabben: hoe handig en verstandig is het dat zelfs hamsters, cavia’s en andere huisdieren over de hele wereld getransporteerd worden? Want een aantal besmette huisdieren kwam mogelijk uit Nederland. Het antwoord erop lijkt zo duidelijk: dat moesten we misschien maar niet doen. Markten met dieren in Azië stonden aan het begin van de pandemie. Toch zijn er ook in Nederland weer beurzen en tentoonstellingen met dieren en gaat de internationale handel in allerlei soorten huisdieren gewoon door, zoals de Nederlandse hamsters in Hongkong.

Made in Holland

Van de hamster is bekend dat ze gevoelig zijn voor corona, het is zelfs het meest gebruikte proefdier. In de onderzoeken naar de verspreiding van corona zijn ze niet extra meegenomen, mede omdat de dieren binnen blijven en daardoor in principe niet voor verspreiding van het virus tussen huishoudens zullen zorgen. Daarbij is dus kennelijk onvoldoende rekening gehouden met de rol van transport en handel in deze dieren. Ja, ook in hamsters en cavia’s is er een levend(ig)e handel. Sta jij er wel eens bij stil dat er ‘made-in-Holland’-hamsters in een Chinese dierenwinkel zitten? Wat vind jij daarvan, hoe verstandig is dat?

Internationale huisdierhandel geen goed idee

Nu gaat het om corona, maar er is zoveel meer aanleiding om goed stil te staan bij de hele huisdierhandel. Laatst heb ik het boek 'Das Kuscheltierdrama' van Achim Gruber (dierpatholoog) weer eens gelezen, dat gaat over het stille lijden van onze huisdieren. Besmettelijke ziekten (van dier op dier, van dier op mens en van mens op dier) zijn in dat boek een belangrijk hoofdstuk. Waar het gevaar van overvliegende watervogels door geen enkele instantie of overheid te voorkomen valt als het gaat om vogelgriep, is het beheersen van de risico’s van een gesloten systeem van fok en handel van huisdieren wel te doen. Toch lijkt het belang daarvan nog niet genoeg gezien te worden. Misschien wordt er te weinig gedaan om deze sector goed in beeld te hebben en ook internationaal te volgen. Dit keer zijn het de hamsters uit Nederland die in Hongkong het loodje leggen… Wat volgt er nog? Vrije handel, het is een groot goed voor de mens, maar niet voor de dieren.

  • Kunnen huisdieren met corona mensen besmetten?

    Het RIVM zegt daarover: 'De kans dat besmetting van huisdier naar mens plaatsvindt, is zeer klein in vergelijking met besmetting van mens-op-mens.'

    Meer bij het RIVM