Ruim plastic rommel op!

Dit weekend spoelden er in Zeeland twee zeehonden aan die het helaas niet hebben gered, omdat ze verstrikt raakten in plastic afval. Ook onze dierenambulances treffen regelmatig gewonde dieren aan die de dupe zijn van zwerfafval. En dan hebben we het nog niet gehad over hoeveel plastic, dieren (èn mensen) binnenkrijgen. Het Europees Parlement komt met maatregelen.
Ruim plastic rommel op!

Plastic in de voedselketen

Plastic valt al zwervend uit elkaar in minuscule deeltjes. Onze zeeën zitten zodoende bomvol microplastics. Veel dieren en plankton kunnen deze kleine deeltjes niet onderscheiden van echt voedsel en eten het op. Vissen eten plankton, vogels eten vis, mensen eten vis... En zo krijgen we allemaal ongewild plastic rommel binnen. Naast de microplastics, is ook ander plastic afval funest voor dieren en ons milieu. In totaal drijft er in onze zeeën jaarlijks 8 miljoen ton plastic.

Jaarlijks drijft er in 8 miljoen ton plastic in onze zeeën.

Verstrikking en verstikking

Volgens de Plastic Soup Foundation ondervinden 1400 verschillende mariene diersoorten hinder van plastic. Vooral zeevogels, vissen, kreeftachtigen en zoogdieren hebben er last van. Ze raken verstrikt in plastic en slikken plastic afval in. Verstrikking en verstikking leiden tot ernstige verwondingen en veel dieren overleven het niet. Jaarlijks kost het meer dan 1 miljoen ‘zeedieren’ het leven.

Verbod plastic wegwerpartikelen

Verschillende organisaties houden zich bezig met het onderwerp ‘plastic soup’, zoals de Plastic Soup Foundation, The Ocean Cleanup of Stichting de Noordzee die sinds 2013 jaarlijks de Beach Cleanup Tour organiseert in Nederland. Ook binnen het Europees Parlement is de vervuiling onderwerp van gesprek. Afgelopen week stemde 87% (571 parlementsleden) van het Europees Parlement voor het reduceren van wegwerpplastic. Zo zijn plastic producten zoals bestek, rietjes en wattenstaafjes vanaf 2021 verboden. Hiernaast moeten de kosten van de vervuiling voortaan verhaald worden op de fabrikanten van plastic ‘rommel’. Verder wordt van lidstaten verwacht dat ze plannen opstellen om recycling makkelijker en aantrekkelijker te maken. Dat zoveel parlementsleden voor stemmen is een positieve eerste stap, maar we zijn er nog niet. De verantwoordelijke ministers van de EU-landen moeten zich nog uitspreken over het wetsvoorstel en daarna is het aan het Europees Parlement en de Europese Raad om de plannen goed te keuren. We hopen dat deze laatste stappen ook spoedig goed nieuws brengen.

Dit kunstwerk is gemaakt van plastic afval dat tijdens de Beach Cleanup Tour werd opgeruimd.

Wat doet de Dierenbescherming?

Ook de Dierenbescherming besteedt al jaren aandacht aan plastic afval in zee en op de stranden en de ernstige gevolgen die het heeft voor dierenwelzijn. We promoten jaarlijks de Beach Cleanup Tour en hebben de afgelopen jaren met een Dierenbeschermingsteam geholpen met opruimen. Afgelopen zomer haalden de deelnemers in totaal 11.163 kilo afval van de Nederlandse stranden. Ook onze dierenambulances blijven dieren redden die slachtoffer zijn van zwerfafval. En we blijven mensen oproepen om plastic afval (en al het andere afval!) netjes op te ruimen. Daarmee voorkomen we een hoop onnodig dierenleed.