Schaduw en water voor weidedieren

De temperaturen lopen deze week hoog op. Weidedieren staan met deze warmte graag in de schaduw. Wat als er geen schaduwplek is
Schaduw en water voor weidedieren

De Dierenbescherming krijgt met dit zomerweer regelmatig meldingen binnen over weidedieren (met name hobbydieren zoals paarden, schapen, geiten) die buiten niet kunnen schuilen tegen de zon. De meeste weidedieren zijn goed opgewassen tegen warmte, kou en vochtigheid, maar bij extreme weersomstandigheden vinden we het belangrijk dat dieren beschutting kunnen vinden. Helaas is dit in Nederland voor deze dieren niet verplicht, waardoor onze inspectiedienst (LID) en de politie eigenaren niet kunnen dwingen om hier werk van te maken.

Niet verplicht, wel wenselijk

Het is misschien niet verplicht, maar je wilt toch het beste voor je dieren?! Daarom verzoeken we eigenaren van weidedieren altijd om maatregelen te treffen bij warm weer zoals nu. Denk aan een schuilstal of een beschikbaar stuk land met bomen waardoor de dieren wat verkoeling in de schaduw kunnen zoeken. Let op: hiervoor is vaak toestemming van de gemeente nodig. Bespreek met de gemeente de verschillende mogelijkheden.

Vers water verplicht

Vers water is wél een vereiste en helpt de dieren om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Tref je een dier aan zonder vers drinkwater of kan een dier de hitte écht niet aan? Maak dan onmiddellijk melding via het landelijke meldnummer 144. Uiteraard houden ook onze inspecteurs en vrijwilligers een extra oogje in het zeil Kun je 144 niet bereiken en gaat het om een levensbedreigende situatie waarbij binnen een kwartier écht iets moet gebeuren? Bel dan 112.

Dieren in de hitte

Zodra buiten de temperatuur stijgt, is het belangrijk dat je extra aandacht besteedt aan je huisdieren. Zij kunnen namelijk niet goed tegen warmte. Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn.

Help onze asieldieren