Schokkend dierenleed dagelijkse realiteit

Door: Dierenbescherming

Een graatmagere hond, tientallen katten in een smerig huisje of een paard dat tot de enkels in de modder staat; onze veertien inspecteurs maken het maar al te vaak mee. In 2013 behandelden zij 20.000 meldingen van mishandeling en verwaarlozing. Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar ik ben enorm geschrokken van deze cijfers. Ze maken onomstotelijk duidelijk dat er nog steeds heel veel dierenleed is in ons land. Ondertussen rust er een bijna onmogelijke taak op de schouders van diezelfde inspecteurs. Want hoewel ze zich dag en nacht inzetten om dierenleed te stoppen, kunnen ze de werkdruk nauwelijks nog aan.
Confronterende tv-spot
Om iedereen wakker te schudden, zenden we daarom een confronterende televisiespot uit. “Als een kind op een balkon wordt achtergelaten, vinden we dat niet normaal. Maar voor veel dieren is dit helaas de dagelijkse realiteit,” zegt de voice-over. We realiseren ons dat dit een zware boodschap is. Maar onze keuze om kinderen en dieren met elkaar te vergelijken, is wél een logische; ze zijn tenslotte allebei afhankelijk van onze zorg.
Op pad met de inspecteur
Een paar maanden geleden mocht ik op pad met een van onze inspecteurs. Ik was aanwezig bij elf zogeheten 'hercontroles', waarbij wordt gekeken of mensen de levenssituatie van hun dieren hebben verbeterd. Bijvoorbeeld door een dierenarts te bezoeken of de huisvesting schoon te maken. Zo niet, dan wordt dat op kosten van de eigenaar alsnog geregeld. Of we halen de dieren weg als er geen zicht is op verbetering. In de situaties waar ik getuige van was, was daar gelukkig geen sprake van. Ik zag konijnen in schone hokken zitten, jonge katten die uit een voor hen gevaarlijke omgeving waren gehaald en honden die de nodige behandeling door een dierenarts hadden gekregen. Kortom; dieren die het stukken beter hadden gekregen dankzij de tussenkomst van onze inspecteur.
Intensieve aanpak succesvol
De mannen en vrouwen in het veld van de Dierenbescherming, zowel medewerkers als vrijwilligers, zijn onmisbaar voor alle dieren die de dupe zijn van mensen die zich schuldig maken aan dierenverwaarlozing en -mishandeling. Hun intensieve aanpak is heel succesvol, maar ook tijdrovend en de werkdruk neemt hand over hand toe. Het uitvoeren van extra inspecties kost geld, veel geld. Ook de opvang, verzorging en medische behandeling van de geredde dieren wordt steeds duurder. We krijgen geen subsidie van de overheid; zonder onze leden, donateurs, vrijwilligers en medewerkers zouden we het niet kunnen redden. Hopelijk help jij ons daarom ook om de dieren in nood te helpen. Je kan ons hier steunen, of je geeft aan onze collectant die volgende week bij je aan de deur komt. Elk bedrag, groot of klein, is ontzettend waardevol. Alvast dank!
Frank Dales
Algemeen directeur