Sneller kloppend dierenbeschermingshart

Afgelopen zondag gaf staatssecretaris Sharon Dijksma een interview aan de website Nu.nl, waarin ze aankondigde met Duitsland en Denemarken liefst nog dit jaar een Europese Dierenwelzijnstop te willen organiseren. Hier bespreken de dierenwelzijnsvoorlopers van Europa hoe onderwerpen als het terugbrengen van ingrepen op dieren, veetransport en het houden van huisdieren op de Europese agenda kunnen worden gezet. Als dat geen nieuws is waarvan je dierenbeschermingshart sneller gaat kloppen!
Dierenbescherming

Door: Dierenbescherming

Sneller kloppend dierenbeschermingshart

Samen met andere dierenwelzijnsorganisaties, bijvoorbeeld Eurogroup for Animals, pleit de Dierenbescherming al jaren voor meer Europese regels op het gebied van dierenwelzijn. Dat nu ook de staatssecretaris dit onderwerp omarmt, doet me erg goed. Want in Nederland zijn we op verschillende terreinen écht een voorloper als het om dierenwelzijn gaat en het is, voor de dieren, heel belangrijk dat Europa volgt.

Sowieso laat Dijksma een frisse wind waaien aan het Haagse Binnenhof en durft ze daadkracht te tonen wanneer het nodig is. Zo heeft ze er eigenhandig voor gezorgd dat het knippen van snavels bij pluimvee binnenkort verboden is, heeft ze effectieve maatregelen genomen om het aantal stalbranden in te dammen en mogen dieren niet meer in de etalage van een winkel worden gezet of worden verkocht aan kinderen onder de 16 jaar. Bovendien ziet het er naar uit dat de positieflijst van verboden huisdieren er dankzij haar optreden -na twintig jaar oeverloos politiek gesteggel- in 2015 toch eindelijk gaat komen.

Welzijn dieren naar hoger plan tillen

Maar even terug naar de regelgeving op het gebied van dierenwelzijn. In ons land is sprake van een tamelijk uniek samenspel tussen de overheid (het ministerie van Economische Zaken), dierenwelzijnsorganisaties én brancheverenigingen. Samen zetten we ons in om tot werkbare oplossingen te komen om het welzijn van dieren naar een steeds hoger plan te tillen. En dat is bijzonder, want laten we wel zijn; voor een boer staat dit gelijk aan meer investeringen en dus een duurder product. Dat tast hun (internationale) concurrentiepositie aan, en kan er toe leiden dat de export -en daarin gaan miljarden en miljarden om- daalt.

Hart op de goede plek

Omwille van de omzet had het kwartje dus net zo goed de andere kant op kunnen rollen. Ethisch besef aan de wilgen en de Nederlandse standaarden verlagen om weer volop te kunnen concurreren. Het getuigt wat mij betreft van lef en ‘het hart op de goede plek’ dat de staatssecretaris, met haar Deense en Duitse collega’s, haar nek uitsteekt. Ik heb daar veel respect voor en hoop dat ze de Europese handen op elkaar krijgt. Mijn drijfveer zit hem namelijk niet in de exportcijfers, maar in het welzijn van de dieren en de boeren die het voortouw durven nemen om dat stapje voor stapje te verbeteren.

Frank Dales
Algemeen directeur