Springconcours in Houten gaat ondanks hitteplan gewoon door

Er geldt een hitteplan voor heel Nederland, en op het nieuws wordt herhaaldelijk melding gemaakt van hoe ook dieren last hebben van de warmte. Toch vindt op dit moment in Houten een meerdaags springconcours voor paarden plaats.

Elly von Jessen

Door: Elly von Jessen Programmamanager Diervriendelijk Ondernemen

Springconcours in Houten gaat ondanks hitteplan gewoon door

De Dierenbescherming is van mening dat het niet verantwoord is dat een dergelijk evenement waar paarden in een open zandvlakte een topprestatie moeten leveren gewoon doorgang heeft, en mag hebben. Als de temperatuur boven de 25 graden komt, is het eigenlijk te warm voor een paard. Normaliter past het dier zich aan de hitte aan, maar door een combinatie van factoren zoals arbeid, weinig wind en hoge luchtvochtigheid kan de lichaamstemperatuur hoog oplopen. Hierdoor kunnen processen in het lichaam verstoord raken en kunnen zelfs organen uitvallen.

Protocol

Er is een protocol van de Sectorraad Paarden voor extreme weersomstandigheden. Daarin is met betrekking tot vervoer de grens van 27 graden gekozen om aansluiting te vinden bij het Nationaal Hitteplan. Door alle betrokkenen in Nederland wordt een temperatuur van 35°C of hoger gezien als te extreem om op een diervriendelijke manier transport te kunnen realiseren. Er mogen dan geen dieren vervoerd worden, ongeacht of het kort of lang transport betreft. Dit is vastgelegd in de transportverordening. Bij een te verwachten temperatuur van meer dan 35 graden is het advies evenementen af te gelasten. Maar het gaat hier niet alleen om regels en wetgeving. Nederland is nog lang geen Dubai; veiligheidshalve is de huidige hittegolf warm genoeg, zou je denken.

Gezondheidsrisico's

De vraag is wie hier zijn/haar paarden nu aan wil laten meedoen. Is het dier voldoende geacclimatiseerd om veilig te kunnen functioneren in deze extreme hitte, wat zijn de gezondheidsrisico’s en wil je je dier daar wel aan blootstellen? De organisatie meldt verder geen bijzondere maatregelen op hun site. Het zijn de organisatie en de ruiters zelf die hier de meeste verantwoordelijkheid zouden moeten nemen. Deze organisatie is een professionele organisatie, die hiermee aan minder professionele organisaties en evenementen een verkeerd signaal afgeeft. Het is tevens een wedstrijd waar ruiters en eigenaren vanuit een zakelijk belang binnen de hele competitie niet gemakkelijk uit kunnen stappen. Er staat druk op meedoen, ook als een individuele ruiter zelf anders wil beslissen. Daar moet de organisatie in haar besluitvorming zeker rekening mee houden.

Meer blogs van Elly von Jessen

Voor dieren in de zomer

Zodra buiten de temperatuur stijgt, is het belangrijk dat je extra aandacht besteedt aan je huisdieren. Zij kunnen namelijk niet goed tegen warmte.