Stalbranden: nu ook oude stallen aanpakken!

In 2008 begon de Dierenbescherming met haar acties om veestallen brandveiliger te maken. Twee jaar geleden was het eerste succes daar: toenmalig staatssecretaris Dijksma van Landbouw scherpte de regels en bouwvoorschriften voor nieuw te bouwen stallen flink aan. Mooi, maar voordat bestaande stallen zijn afgeschreven ben je snel 30 jaar verder. Ook hier moet dus snel worden ingegrepen. De afschuwelijke brand in een megastal in Oirschot waarbij vorige week 10.000 varkens jammerlijk omkwamen, maakt dat eens temeer duidelijk.

Controle elektra voorkomt stalbrand

In het Radio 1 programma 'De Ochtend' maakte programmamanager veehouderij Bert van den Berg van de Dierenbescherming vanmorgen duidelijk dat er nu snel regels moeten komen voor de oude stallen. Belangrijkste oorzaak van de veel voorkomende stalbranden is een overbelasting of verkeerd gebruik van de elektrische installatie. Daarom pleit de Dierenbescherming voor een 5-jaarlijkse controle van de elektrische installatie in de stallen.


De Dierenbescherming is in een speciale 'werkgroep stalbranden' in gesprek met verzekeraars, brandweer en boerenorganisaties over de kwestie. Het interview bij 'de Ochtend' is hierterug te luisteren.