Steun voor 'Koop geen kortsnuit'

De Dierenbescherming spreekt steun uit voor de campagne over 'korte snuiten' van Dier&Recht, die vandaag van start gaat. In de campagne wijzen dierenwelzijnsorganisaties en dierenartsen op het leed dat honden met een (te) korte snuit nog elke dag moeten doormaken: door hun misvormde kop zijn ze benauwd, hebben ze oogproblemen en lijden ze hun hele leven lang.

Steun voor 'Koop geen kortsnuit'

Ondanks dat het fokken met dieren die lijden onder hun uiterlijke kenmerken (zoals een te korte snuit) eigenlijk niet is toegestaan, blijven rassen als Franse Bulldogs en Mopshonden populair. De Dierenbescherming is al langer van mening dat hier een einde aan moet komen. 'Dit zijn dieren die vanwege hun uiterlijk constant in de problemen zijn', vertelt Elly von Jessen, beleidsmedewerker bij de Dierenbescherming. 'Een gezond dier lijdt niet onder zijn uiterlijk. Een voorbeeld van dieren die dat wél doen, zijn dieren met een te korte snuit. Ze zijn benauwd, kunnen hun ogen soms niet eens sluiten en zijn gevoelig voor ontstekingen door huidplooien. Zo'n dier lijdt zijn hele leven lang."

Hoewel er voor het fokken zelf regels zijn opgesteld (zoals een minimale snuitlengte) en het fokken op uiterlijke kenmerken verboden is, is het kopen of bezitten van dit soort dieren toegestaan. Er worden dan ook nog steeds honden (en overigens ook katten geboren) met een lichaam dat door sommigen mooi wordt gevonden, maar het dier zelf tegenwerkt qua gezondheid. De Dierenbescherming sluit zich dan ook aan bij de oproep van Dier&Recht: honden met een korte snuit lijden onder hun extreme uiterlijk. Draag niet bij aan dit leed en kies voor een gezonde hond met een normale snuit!

Kijk voor meer informatie op www.koopgeenkortsnuit.nl

Voor een gezonde, sociale hond

We zijn deelnemer aan het platform Fairdog, waar je op termijn terecht kunt voor tips en een betrouwbaar aanbod. Kijk ook eens bij het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) voor advies bij de aanschaf van een hond.

Lees tips van het LICG