Te mooi om waar te zijn?
Gisteren werd ik aangenaam verrast door een bericht over Marktplaats en de NVWA: Zij gaan de handel in illegale producten aanpakken, waaronder de handel in dieren. Wat een fantastisch nieuws. Dit betekent namelijk dat er een einde komt aan de illegale en malafide handel van honden, katten, konijnen, vogels en andersoortige huisdieren. Toch

Door: Piko Fieggen Programmamanager Verantwoorde Omgang met Gezelschapsdieren

Is Marktplaats nu een veilige plek voor handel in huisdieren?
Mijn scepsis begon al snel de overhand te krijgen boven mijn enthousiasme. Ik loop inmiddels al wat jaren mee in de dierensector en als er echt iets baanbrekends zou zijn, dan had ik het zeker al op een eerder moment vernomen. Dit nieuws kwam echter onverwacht, dus ik ben gaan informeren bij de NVWA: “Begrijp ik het dan goed dat iedereen met een gerust hart een hond kan kopen via Marktplaats?”. Het antwoord dat volgde was tekenend: “Je moet altijd zelf goed blijven opletten wat je koopt”. Ofwel, je bent als consument nog steeds aan de goden overgeleverd als je een hond, kat of ander huisdier wilt kopen via Marktplaats.

Wat betekent de samenwerking dan wel?
Dat de NVWA en Marktplaats elkaar opzoeken valt zeer te prijzen en is ook logisch. Er wordt namelijk heel wat illegaal verhandeld, en hoe fijn zou het zijn als men hier efficiënt op kan handhaven, alvorens de producten verkocht zijn. De samenwerking tussen de NVWA en Marktplaats zorgt ervoor dat zij snel kunnen ingrijpen bij illegale handel in onder andere kleding, technische apparatuur, entreekaarten en dierproducten. Als er bijvoorbeeld ivoor, koraal of huiden van beschermde diersoorten worden aangeboden, dan kunnen ze nu snel ingrijpen. Hetzelfde geldt als er een levende neushoorn of kleine geelkuifkaketoe wordt aangeboden. Deze dieren of producten van dieren zijn volgens CITES illegaal. Dit maakt het eenvoudig herkenbaar en bewezen illegaal. Alleen dán mag de NVWA direct op Marktplaats ingrijpen.
De handel in honden, katten en de meeste andersoortige huisdieren is in de basis niet illegaal, behalve als er gesjoemeld wordt met papieren of de juiste zorg wordt onthouden. Er moet dus eerst onderzoek plaatsvinden om te bewijzen dat iets illegaal is. Dit is een langdurig en ingewikkeld proces. Een advertentie op voorhand verwijderen gebeurt daarom niet. Er blijft dus veel illegale handel in honden, katten en andere huisdieren staan op Marktplaats.
Stoppen met handel van dieren op Marktplaats?
Een veelgehoord argument is om dan maar helemaal te stoppen met handel op Marktplaats, of nog beter: het internet. Dit is voor mij geen optie. De handel is er nu eenmaal, dus het vindt toch ergens plaats. Is het niet op Marktplaats, dan wel op andere handelswebsites of Facebook. Of moet de handel weer terug naar dierenwinkels? En zo ja, hoe adverteren zij dan voor hun handel? Via het internet, zoals nu ook al gebeurt op Marktplaats en Facebook? Nee, de problemen in de handel van huisdieren blijven bestaan, waar het ook plaatsvindt. Dus dan liever op één of twee gecentreerde plekken waar men strenge regels stelt.
Marktplaats is op dit moment zo’n plek. Zij vertegenwoordigen heel veel handel in huisdieren. Het zou mooi zijn als zij meer willen doen, dan alleen dat weren dat bewezen illegaal is. Ze kunnen bijvoorbeeld optreden tegen handelaren die onder twaalf verschillende gebruikersnamen, twaalf populaire hondenrassen verkopen. Week in, week uit. Hetzelfde geldt voor dieren die vanuit het buitenland op Marktplaats worden geplaatst. Blokkeer deze IP-adressen, of stel extra eisen om de legaliteit van hun handel te bewijzen. Hoe dan ook, doe iets dat echt impact maakt.

Wat kan jij doen?
Denk jij erover om een hond of kat aan te schaffen? Ga niet over één nacht ijs. Doe eerst thuis goed onderzoek en maak daarbij gebruik van onze checklist. Besef dat als je eenmaal de pup of kitten in handen hebt, je geen ‘nee’ meer zegt. Zelfs al heb je door dat het zaakje stinkt. Dan wil je namelijk het dier redden. Als je uiteindelijk besloten hebt om te gaan kijken, maak dan gebruik van de checklist van het LICG voor honden en katten.
Tot slot wil ik nog het volgende meegeven: Neem de tijd bij het besluit om een dier te nemen. Maak er geen ondoordachte aankoop van. Elk huisdier kost veel tijd, geld en moeite en jij, als volwassene, draait uiteindelijk altijd voor de zorg op. Twijfel je, zeg voor nu dan nog even ‘nee’. Je kunt namelijk later alsnog besluiten om het wel te doen. Als je het huisdier eenmaal in huis hebt, dan is het natuurlijk geen optie om dan pas te besluiten om het toch maar niet te doen.