Tuinen redding voor insecten en kleine dieren?

Bijna wekelijks staan de media vol alarmerende berichten over de achteruitgang van aantallen insecten, vogels, en andere diersoorten. Verlies van leefomgeving en gebrek aan voedsel door onder andere de intensieve landbouw lijken hierbij een grote rol te spelen. We vragen ons af of onze tuinen misschien de redding kunnen zijn. Om hier een beter beeld van te krijgen nodigen we je van harte uit om mee te doen aan de derde editie van de Tuintelling: Van kroeg tot kraamkamer. Tellen kan van 26 april tot en met 5 mei.
Tuinen redding voor insecten en kleine dieren?

Onze Tuintelling richt zich hoofdzakelijk op veelvoorkomende zoogdieren, vogels, amfibieën en vlinders. Doe je mee, dan vragen we je om de insecten en dieren te tellen, maar ook om ze een tijdje te observeren om zo te bepalen voor welk doel ze je tuin of balkon gebruiken: kroeg, hotel of kraamkamer.

Kroeg

In het geval van kroeg kijkt het dier wat er aan smakelijks te vinden is in de tuin. Het komt regelmatig iets eten of drinken en misschien kijkt het al wat rond op zoek naar aantrekkelijke soortgenoten.

Hotel

Het hotel is de voortzetting van de kroeg. Het dier brengt langere tijd in de tuin door. Om te rusten, slapen of om de relatie met een nieuwe partner aan te knopen.

Kraamkamer

Nageslacht! Een nest vogels in boom of struik of bijvoorbeeld kikkervisjes in de vijver maken van de tuin een heuse kraamkamer.

Hoe een dier je tuin gebruikt zegt iets over wat je tuin bijdraagt aan overlevingskansen van een soort. Eten en drinken zijn onmisbaar. Aangevuld met rust, een verblijfplaats en partner is al beter en nageslacht is cruciaal voor hun toekomst.

Hoe vaak mag je tellen?

In de periode van 26 april tot en met 5 mei mag je zo vaak tellen als je wilt, maar ook als je dat maar één keer doet, helpt dit ons al bij ons onderzoek. Tel jij ook mee? Meld je dan aan op de website Tuintelling.nl. Daar kun je tellingen en observaties doorgegeven, vind je tips voor het tellen en kun je ervaringen met andere tellers uitwisselen. Daarnaast zijn er tips om de tuin diervriendelijk in te richten, iets wat we van harte aanbevelen. Sterker nog, maak nu kans op een tuinpakket vol leuke producten om nog meer dieren naar je tuin te lokken.