Uitbannen nertsenfokkerijen kwestie van lange adem

Elk jaar worden er in Nederland zes miljoen nertsen gefokt en gedood. Enkel en alleen voor hun vacht. De dieren leven in erbarmelijke omstandigheden en ervaren onnoemelijk veel stress. Dat dit dierenleed nog steeds kan bestaan in een land als het onze, vind ik onacceptabel. Samen met Bont voor Dieren zetten we daarom nu alles op alles om de nertsenfokkers zo snel mogelijk een halt toe te roepen.
Dierenbescherming

Door: Dierenbescherming

Uitbannen nertsenfokkerijen kwestie van lange adem

“De meeste mensen zijn in de veronderstelling dat bont in Nederland allang verboden of onbetaalbaar is,” aldus de directeur van Bont voor Dieren, Nicole van Gemert. Ik sprak haar onlangs voor ons blad DIER over de immense bio-industrie die we in ons land nog steeds hebben als het gaat om de productie van bont.

Nicole trapt een kooi omver. Zo krap zijn ze dus ongeveer….

Lange adem

De Dierenbescherming en Bont voor Dieren lobbyen al jaren samen om een verbod op het fokken en doden van nertsen te realiseren. Onze lange adem leek zinvol, want eind 2012 besloot het parlement tot een verbod. Om de nertsenhouders alle tijd en ruimte te geven om de overstap te maken naar een andere bedrijfstak, werd daarbij een overgangsperiode van tien jaar vastgesteld. Maar dat vonden ze blijkbaar nog niet voldoende. Want de fokkers spanden een rechtszaak aan, die ze deze zomer tot onze verbijstering nog wonnen ook. En daarmee werd het verbod alsnog resoluut van tafel geveegd. Dat maar liefst 85% van de Nederlanders helemaal geen bontfokkerijen wil, interesseert de nertsenfokkers blijkbaar bar weinig. Iets waar niet alleen ik, maar ook Nicole nog steeds verbolgen over is. “Nooit eerder werd er zo’n royale regeling toegekend als aan deze bedrijfstak. Desondanks blijven de nertsenhouders protesteren en zeuren over geld. Het zijn de miljonairs onder de boeren, maar hun krokodillentranen zijn enorm,” zegt ze. En helaas zijn er dus nog mensen die erin trappen ook.

Strijd tegen nertsenfok duurt voort

Uiteraard laten wij ons niet ontmoedigen door de uitspraak van de rechter en blijven we ons met volle overgave inzetten om de nertsenfokkerijen uit te bannen. Dat zijn we verschuldigd aan de miljoenen dieren die jaarlijks worden doodgemaakt om van hun vacht een bontjas, kraag of tas te kunnen maken. Nertsen zijn misschien niet zo aaibaar als zeehondjes, ze ondergaan een vreselijke lijdensweg voor een luxeproduct als bont. En dat is door niemand te rechtvaardigen. In onze campagne Samen Tegen Bont roepen we daarom iedereen op om de weerstand tegen fokkerijen zichtbaar te maken. Heb jij onze petitie nog niet getekend?

Doe dat dan snel en zeg ook NEE tegen nertsenfokkerijen in Nederland. Zorgen wij ervoor dat jouw stem bij de juiste personen in de politiek terechtkomt.

Frank Dales
Algemeen directeur