Uitgelegde leghennen als oud vuil behandeld

Kippen die niet meer bruikbaar zijn voor de eierproductie worden vaak als oud vuil behandeld en komen op een ellendige manier aan hun einde. Een groot deel van de miljoenen uitgelegde hennen wordt goedkoop in Polen geslacht. De overheid tolereert hierbij ondanks Europese regels dat dieren met botbreuken worden vervoerd of dood aankomen. Dat staat in een rapport dat de Dierenbescherming vandaag presenteert.

Volgens de Dierenbescherming moeten de pluimveesector, hun afnemers en de overheid hun verantwoordelijkheid nemen. Want als producenten en verkopers van producten als kippensoep en kipsnacks een paar cent per kilo kip meer betalen, kunnen er al verbeteringen worden gerealiseerd. Los van het feit dat transporten van pluimvee niet langer dan vier uur zouden moeten duren, vinden wij dat de mensen die de kippen vangen en in kratten proppen eerst een dierenwelzijnscursus moeten volgen en onder toezicht dienen te komen van een dierenwelzijnsopzichter.

Vangactie leghennen

In Nederland houden 1.170 bedrijven ongeveer 46,5 miljoen leghennen. Van nature kan een kip zo'n zeven tot negen jaar oud worden. Als legkip halen ze de twee jaar niet eens, want na anderhalf jaar en ongeveer driehonderd eitjes wacht meestal het slachthuis. Ongeveer zes miljoen dieren per jaar wordt een lange reis bespaard. Zij eindigen als soepkip of grondstof voor kipsnacks bij een slachterij in Friesland, de rest gaat naar het buitenland, vooral naar Polen. We hebben het dan over de export van ruim twintig miljoen levende dieren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vindt het acceptabel dat daarbij 130.000 kippen dood aankomen en 520.000 kippen gewond arriveren. Waarschijnlijk liggen de echte aantallen zelfs nog hoger liggen en dit is onacceptabel.

Bij het vangen van de uitgelegde hennen gaat veel fout. In het rapport wordt een vangactie beschreven die is gefilmd door Eyes on Animals in opdracht van de Dierenbescherming, waarbij het er zeer ruw aan toegaat. De dieren worden bij de poten gepakt en met meerdere tegelijk in een krat gepropt. Hierbij en bij het sluiten van de kratten lopen dieren regelmatig breuken en verwondingen op, of komen klem te zitten.

Kippen op elkaar gepropt

In de plastic kratten worden tien tot vijftien kippen gepropt. Eyes on Animals legde vast dat de plastic kratten na verloop van tijd kapot gaan; spijlen breken waardoor scherpe randen ontstaan. Ook buigen ze door waardoor de stahoogte afneemt. Tijdens lange ritten worden de dieren in de kratten blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden. Zowel oververhitting als onderkoeling komen structureel voor. Bekend is verder dat de kippen onderweg niet kunnen drinken, ondanks de wettelijke verplichting hiertoe.

In ons pleidooi om transporten van uitgelegde hennen niet langer te laten duren dan vier uur volgen we de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). De miljoenen kippen die op transport naar Poolse slachthuizen gaan, zijn minimaal 16 uur onderweg.

Dossier Transport uitgelegde hennen

In het dossier 'Transport uitgelegde hennen' lees je meer over alle misstanden die wij hier boven hebben genoemd.

Transport uitgelegde hennenEyes on Animals volgde in opdracht van Dierenbescherming een transport van uitgelegde hennen naar Polen. Bekijk deze compilatiebeelden.