Update: eerste groep schone zwanen losgelaten

Het is alweer ruim drie weken geleden dat er een grootschalige reddingsactie op poten werd gezet om de honderden met olie besmeurde zwanen op te vangen en schoon te krijgen. Afgelopen weekend is de eerste groep schone zwanen vrijgelaten in Oude-Tongen. Een prachtig gezicht!
Update: eerste groep schone zwanen losgelaten

Grootschalige reddingsactie

Op 23 juni voer een tankschip tegen de steiger in de Derde Petroleumhaven in Rotterdam. Het schip lekte ruim 220 ton stookolie, waardoor honderden zwanen en andere dieren besmeurd raakten. Rijkswaterstaat, verantwoordelijk bij een dergelijke ramp, heeft een noodhospitaal op de Maeslantkering opgezet met een ‘wasstraat’, om de zwanen te reinigen en te laten herstellen.

Besmeurde zwanen kunnen door de olie niet meer vliegen en hun veren verliezen hun waterdichtheid waardoor ze niet goed drijven. Instinctief proberen de vogels hun veren schoon te likken. Ze krijgen dan giftige olie binnen. Het was daarom belangrijk om de dieren zo snel mogelijk te vangen, te helpen herstellen en schoon te maken. Ook onze dierenambulances reden talloze keren heen en weer om de zwanen te vangen en te vervoeren. Bijna alle 500 binnengebrachte zwanen zijn nu gewassen, maar nu is het nog puzzelen om ze allemaal op een geschikte plek terug in de natuur te krijgen.

Ook de Dierenbescherming helpt mee.

Vrijlating 41 zwanen

We zijn daarom blij dat dit weekend de eerste 41 schone zwanen vrijgelaten werden in Oude-Tongen. Een prachtig en ontroerend moment!


Op dit moment moeten er nog ongeveer 17 zwanen een grondige wasbeurt ondergaan, waarna ze moeten drogen. In de buitenbassins (waar de andere gewassen zwanen nu ook nog verblijven) kunnen de zwanen daarna hun verendek in het water schoonlikken, zodat hun veren weer waterdicht worden.

De zwanen worden de goede kant op geleid.