'Vacht bestond uit dikke koek'

Toen inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) op verzoek van de politie een melding van een verwaarloosde hond in een achtertuin in Tilburg nagingen, troffen ze daar een dier aan waarvan de vacht zo vervilt was dat het als een 'dikke koek' aan het dier kleefde. De hond is direct strafrechtelijk in beslag genomen en de eigenaar krijgt proces-verbaal.
'Vacht bestond uit dikke koek'

De vacht van het reutje, waarschijnlijk van het ras Bearded Collie, was duidelijk al lange tijd niet verzorgd. De huid van het dier was rood door het trekken van de klitten. Zo'n ernstig vervilte vacht trekt continu aan de huid en is erg pijnlijk voor het dier. Bovendien kunnen er gemakkelijk wondjes ontstaan die door het vuil kunnen gaan ontsteken. In de wet wordt zoiets 'het onthouden van de nodige zorg' genoemd. Op basis hiervan gaf de Officier van Justitie van het Functioneel Parket Den Bosch toestemming om de hond direct in beslag te nemen. Tegen de eigenaar wordt een proces-verbaal opgemaakt, het Openbaar Ministerie (OM) neemt de zaak verder in behandeling.

De vacht van de hond was zo vervilt dat die als een 'dikke koek' aan het dier kleefde.

Hond van klitten verlost

De hond is overgebracht naar een opvangadres waar hij inmiddels is behandeld. Het zal een hele opluchting voor de hond zijn om van die klitten te zijn verlost. Het dier kan nu lekker bijkomen en wordt goed verzorgd, waar de hond na herstel naartoe gaat is in afwachting van de verdere afhandeling van de zaak nog niet te zeggen.

Het zal een hele opluchting voor de hond zijn om van die klitten te zijn verlost.