Verbod op wilde dieren in het circus

Groot nieuws! Zojuist heeft het ministerie van Economische Zaken bekendgemaakt dat wilde zoogdieren in het circus vanaf volgend jaar verboden zijn. De Dierenbescherming pleit al heel lang voor zo'n verbod, omdat het een enorme gezondheids- en welzijnsaantasting voor de dieren betekent.

De ministerraad is akkoord gegaan met een voorstel van staatssecretaris Sharon Dijksma. Volgens Dijksma tasten de vele reizen, beperkte ruimte en het soms aan de ketting leggen het welzijn van wilde dieren in het circus aan. "Het is niet meer van deze tijd dat wilde dieren als olifanten en tijgers optreden in een circus. De aantasting van het dierenwelzijn weegt niet op tegen het gebruik van deze dieren voor vermaak en instandhouding van een traditie", aldus de staatssecretaris.

Blij met verbod op wilde dieren in circus

De Dierenbescherming is dolblij dat het verbod er nu eindelijk komt. De huisvesting, verzorging, trainingsmethoden en het transport van dieren in circussen laat vaak veel te wensen over. Tijdens optredens moeten de dieren kunstjes vertonen, die zij onder dwang en met soms zeer dieronvriendelijke methoden krijgen aangeleerd. Daarnaast worden ze buiten de optredens en trainingen in zeer krappe, kale hokken gehuisvest, waarin ze ook vervoerd worden. Gezondheidsproblemen en stress zijn vaak het gevolg.

Lees hier meer over het verbod op wilde circusdieren.