Verschrikkelijke stalbrand dwingt tot keuzes

Gisteravond werd Nederland opgeschrikt door een verschrikkelijk bericht: 20.000 varkens zijn het slachtoffer geworden van een enorme brand op een megabedrijf in Erichem. Waar Zuid-Europa wordt geteisterd door bosbranden, lijken wij deze zomer weer eens met de neus op de pijnlijke feiten van de vee-industrie te worden gedrukt. Nog geen twee weken geleden vloog in Nederweert ook al een moderne kippenschuur in de fik, waarbij 76.000 dieren omkwamen.
Verschrikkelijke stalbrand dwingt tot keuzes

Veel dieren in stallen proppen, betekent vaak veel ellende. En dat blijkt ook nu weer; 20.000 varkens is een treurig en woest stemmend record. Want nooit eerder kwamen er zoveel varkens om als gisteravond in de ‘Knorfhof’. De naam zou vermoeden dat het hier om een knusse keuterboerderij gaat, maar het tegendeel is het geval.Wat niet werkt, moet beter
Nu kunnen we naar de politiek gaan wijzen of schuldigen benoemen, maar ook burgers kunnen iets doen. Uiteraard moet de politiek aan de slag met het dossier stalbranden. Daarover zijn afspraken gemaakt. Binnenkort gaat een evaluatie van het zogeheten ‘actieplan stalbranden’ naar de Tweede Kamer. Wat werkt, dient vastgehouden te worden. Wat niet werkt, moet beter. Zoals regels die ook moeten gaan gelden voor oude stallen, we riepen het al vaker. Terug naar de eigen verantwoordelijkheid. Want die hebben we, ook als het om stalbranden gaat. Het kan namelijk echt minder en het moet beter. Minder dieren in ons land, die beter worden gehouden. Minder dieren consumeren, wat beter is voor het milieu en voor onze gezondheid. Minder dieren in een stal, waardoor er minder slachtoffers bij calamiteiten vallen.

Grotere probleem aangepakt
Critici zullen zeggen dat Nederland vooral voor de export produceert en dat aanpassing van onze consumptie een druppel op de gloeiende plaat is. Laat dat nu geen reden zijn om als consument niets te doen. Het grotere probleem van veehouderij moet aangepakt worden, de mammoettanker dient z’n koers te verleggen en onderdeel te worden van een nieuw regeerakkoord.