Verwaarloosde dieren bevrijd, hulp voor eigenaren

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming en de (dieren)politie hebben op donderdag 15 mei in Koewacht (Zeeuws-Vlaanderen) 21 verwaarloosde dieren uit een woning gehaald. Het gaat om 2 cavia’s, 2 konijnen, 2 kippen en 15 katten die ernstig last van vlooien hadden en die kampten met vachtproblemen. Uit een pikdonkere schuur werden nog eens 7 verwaarloosde paarden bevrijd en in een auto op het terrein werd een hond aangetroffen met te lange nagels en een vacht die in slechte staat was.
Verwaarloosde dieren bevrijd, hulp voor eigenaren
Er zijn 15 katten in beslag genomen die onder erbarmelijke omstandigheden leefden.

Wat betreft de dieren: “Die gaan het beter krijgen. We hebben alles in beslag genomen”, zo laat inspecteur Wilfred weten. Hij spreekt van een zeer schrijnende en onhoudbare situatie die niet alleen voor de dieren “een hel op aarde” was, maar ook voor de bewoners, een 92-jarige man met zijn dochter en kleindochter. Het sanitair was ernstig vervuild en een douche ontbrak.

We troffen ook 7 verwaarloosde paarden aan die in een aardedonkere schuur verbleven.

Middeleeuws

De eigenaren gaan de nodige hulp krijgen. “Die hebben dat ook keihard nodig en daar wordt nu voor gezorgd.” Op de vraag hoe zoiets mogelijk is in een land als Nederland zegt de inspecteur dat het inderdaad “middeleeuws is en ik schrok er ook best wel van”. Inspecteurs van de Dierenbescherming komen vaker terecht in ernstig vervuilde huizen met dieren, "maar deze zaak staat wel in mijn top 10 hoor”, aldus Wilfred. Dieren waren ernstig vermagerd, de vervuiling en stank waren met geen pen te beschrijven en het huis en de dieren waren vergeven van de vlooien.

Samenwerking politie

De (dieren)politie ging bij deze woning langs omdat er een vermoeden was van dierenwelzijnsproblemen. Dat deze dieren al zó verwaarloosd waren, was onbekend. Al met al heeft een goede samenwerking tussen onze inspectiedienst en de politie ervoor gezorgd dat deze dieren niet langer onder erbarmelijke omstandigheden hoeven te leven.

Het was niet alleen voor de dieren een schrijnende en onhoudbare situatie, maar ook voor de bewoners, een 92-jarige man met zijn dochter en kleindochter.