Verwaarloosde honden in vieze schuren

Inspectiedienst neemt alle dieren in beslag

Tijdens een controle op een huisadres in de gemeente Noardeast-Fryslân hebben de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de politie afgelopen week zes volwassen honden en twee pups aangetroffen die ernstig verwaarloosd werden.

Verwaarloosde honden in vieze schuren

De dieren hadden een volledig vervilte vacht, wat kan leiden tot ernstige complicaties zoals ontstekingen op de huid en daarmee gepaard gaande jeuk en pijn. Naar schatting waren de volwassen honden minstens een jaar niet getrimd. Ze werden gehouden in twee vervuilde schuren die vol lagen met uitwerpselen en hadden geen schoon drinkwater. De inspectiedienst heeft de dieren in overleg met het OM in beslag genomen. De eigenaar krijgt een proces-verbaal, waarna de officier van justitie zich over de zaak buigt.

____

De LID is een onafhankelijke stichting voor het handhaven van wet- en regelgeving op het gebied van dierenwelzijn. Vijfentwintig inspecteurs verspreid over het gehele land komen in actie na oproepen via meldpunt 144. Het gaat dan vooral om gevallen van verwaarlozing van gezelschaps- en hobbydieren. Daarnaast voert de inspectiedienst routinecontroles uit bij onder andere dierenwinkels, -pensions, fokkers en handelaren. De inspectiedienst werkt in opdracht van het ministerie van LNV.