Vlees op de barbecue kan diervriendelijker

Met hogere temperaturen in het vooruitzicht, zullen we ook weer vaker barbecueën. En wat leggen we doorgaans op de barbecue? Bijna 4 stuks vlees zo blijkt uit onderzoek. Maar hoeveel ruimte had die kip of dat varken?

Vlees op de barbecue kan diervriendelijker

Zomerweer nodigt al snel uit om een gezellige barbecue te organiseren. In de tuin of als we kleiner behuisd zijn op het dakterras, waar we samen grillen en borrelen. Wist je dat boeren op een dakterras van 3x3m2 maar liefst elf varkens huisvesten in de gangbare veehouderij? De dieren gaan niet naar buiten en de productverpakking van dit vlees is sterloos. Bij een 3 sterren Beter leven boerderij lopen er slechts vier varkens op dat dakterras, want ze kunnen ook naar buiten om natuurlijk gedrag te kunnen vertonen, zoals wroeten en rollen. Kies daarom ook als je gaat barbecueën voor het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming.

Onderzoek

Uit onderzoek van Multiscope (in opdracht van de Dierenbescherming) blijkt dat 60% van de vleesetende consumenten nog altijd 5 keer per week vlees consumeert. In het barbecueseizoen eet de onderzoeksgroep meer vlees dan op andere momenten in het jaar. En ruim veertig procent zegt gemiddeld bijna vier stuks vlees te eten. Kip staat bovenaan het menu. Helaas koopt men in de helft van de gevallen nog barbecuevlees zonder het Beter Leven keurmerk. Maar er gloort licht aan de horizon, 68% zou kiezen voor het Beter Leven keurmerk als ze zouden weten dat de dieren meer ruimte zouden hebben.

De Dierenbescherming start daarom een publiekscampagne om de consument bewuster te laten kiezen, ook als we barbecueën. In de campagne ligt de focus op producten met drie sterren, de hoogste score van het keurmerk. Dieren krijgen dan veel meer ruimte en hebben de keuzevrijheid om naar buiten te gaan, in een speciale uitloop.

Voorlichting belangrijk

Het onderzoekt sterkt de Dierenbescherming in de overtuiging dat goede voorlichting belangrijk blijft, niet alleen over de verkrijgbaarheid van producten met het Beter Leven keurmerk, maar ook over de leefomstandigheden van de dieren. Die zijn onder het Beter Leven keurmerk stukken beter.

Ons BBQ-eetpatroon

N = 1.020

  • Slideshow 122
  • Slideshow 222
  • Slideshow 322
  • Slideshow 422
1/4