Voor elk paard een maatje

Paarden zijn kuddedieren en daarom is sociaal contact onderling uitermate belangrijk. Nog te vaak staan paarden in Nederland geïsoleerd en eenzaam in de wei. Samen met Dier&Recht, de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) en de Federatie van Nederlandse Ruiterssportcentra (FNRS) vragen we aandacht voor eenzaamheid onder paarden met de campagne 'Deel je wei, iedereen blij'.
Voor elk paard een maatje

Info en tips

Met de campagne 'Deel je wei, iedereen blij' informeren we paardenliefhebbers over eenzaamheid bij paarden en bieden we praktische handvatten om dit probleem te voorkomen. We weten dat veel paardenliefhebbers geen slechte bedoelingen hebben, maar dat ze zich gewoonweg houden aan verouderde principes. Op www.deeljewei.nl kunnen (potentiële) paardeigenaren lezen over het belang van gezelschap voor een paard. Op deze website staan ook praktische voorbeelden, handige tips en antwoorden op veelvoorkomende vragen. Bijvoorbeeld over hoe je paarden bij elkaar in de wei kunt plaatsen of waar je een maatje voor je paard kunt vinden. Ook paardeigenaren die niet direct beschikking hebben tot een wei of paddock, kunnen op de website terecht voor tips.

Sociale kuddedieren

Paarden en pony's zijn sociale dieren die van nature in groepen leven. Binnen een kudde vervult ieder paard zijn eigen rol, zodat ze veilig samen kunnen leven en geen gemakkelijk doelwit vormen voor roofdieren. Paarden van bijvoorbeeld particulieren hoeven zich geen zorgen te maken over roofdieren, maar van nature doen ze dat wel. Voor het welzijn van paarden is het belangrijk dat ze omringd worden door soortgenootjes en niet geïsoleerd staan. Dat betekent ook dat ze 's nachts in de box andere paarden moeten kunnen zien, om te kunnen 'communiceren'. Al helemaal als je je bedenkt dat paarden gemiddeld maar 2 uur per dag slapen. Het is voor paarden stressvol om langdurig alleen te staan en dit kan leiden tot gedragsproblemen.


Valentijn

Met 'Deel je wei, iedereen blij' roepen we paardeigenaren op om hun wei open te stellen voor of te delen met andere paarden. Zo hoeft gebrek aan weidegang geen oorzaak meer te zijn voor eenzaamheid bij paarden. Morgen op Valentijnsdag start de campagne die ervoor moet zorgen dat steeds meer paarden op een verantwoorde manier aan een nieuw maatje komen. Valentijnsdag is wat dat betreft de uitgelezen dag om paarden samen te brengen.