Vrouw houdt varken in schuurtje van Rotterdams rijtjeshuis

De LID (Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming) heeft maandag in een Rotterdamse woonwijk een varken in bewaring genomen dat als gezelschapsdier werd gehouden. Het dier verbleef in een met stro gevuld schuurtje van pakweg zes vierkante meter.

Vrouw houdt varken in schuurtje van Rotterdams rijtjeshuis

Volgens de eigenaresse had de krulstaart behalve de schuur een gedeelte van de betegelde achtertuin ter beschikking om los te kunnen lopen. Omdat deze huisvesting volstrekt ongeschikt is voor een varken dat particulier wordt gehouden, kreeg ze een maand geleden de opdracht om beter onderdak te regelen. Omdat zij hier niet aan tegemoet is gekomen, heeft de inspectiedienst het dier in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) meegenomen: het varken is ondergebracht op een geheime opvanglocatie waar het de juiste opvang en verzorging krijgt.

Voorwaarden

Een goede behuizing voor een varken als gezelschapsdier is in een gemiddelde Rotterdamse woonwijk onmogelijk te realiseren. Zo heeft het dier genoeg bewegingsvrijheid nodig op een grasweide van minstens vijfenzeventig vierkante meter. Omdat varkens zelf hun lichaamstemperatuur slecht kunnen reguleren (ze kunnen nauwelijks zweten), is een verkoelende modderpoel een voorwaarde. Ook moeten er bomen of palen aanwezig zijn waar het dier zich aan kan schuren. Last but not least zijn varkens zeer intelligent, sociaal en speels en worden daarom bij voorkeur niet alleen gehouden, maar minstens met een soortgenoot in een omgeving waarin genoeg afleiding te vinden is om zich te vermaken. Als de eigenaresse zorgt voor goede huisvesting, kan zij het varken na betaling van alle kosten voor tijdelijk onderdak en verzorging terugkrijgen. Mocht zij hier van afzien, dan wordt het dier elders ondergebracht.

De LID is een onafhankelijke stichting voor het handhaven van wet- en regelgeving op het gebied van dierenwelzijn. Vijfentwintig inspecteurs verspreid over het gehele land komen in actie na oproepen via meldpunt 144. Het gaat dan vooral om gevallen van verwaarlozing van gezelschaps- en hobbydieren. Daarnaast voert de inspectiedienst routinecontroles uit bij onder andere dierenwinkels, -pensions, fokkers en handelaren. De inspectiedienst werkt in opdracht van het ministerie van LNV.