Vuurwerkvrije zone van dierenliefhebbers

In mijn huis wonen katten en in mijn tuin kippen. Gelukkig heb ik zelf niet het oud en nieuw dilemma: ik houd namelijk niet van vuurwerk. Dat is mooi meegenomen als je dierenliefhebber bent. Dan hoef je je niet plaatsvervangend schuldig te voelen als je hond of kat letterlijk in de gordijnen wordt gejaagd op die laatste dag van het jaar.
Elly von Jessen

Door: Elly von Jessen Programmamanager Diervriendelijk Ondernemen

Vuurwerkvrije zone van dierenliefhebbers

Dieren en eindejaarsgeweld

Ik had eens een haan die zijn oog verloor door rondzwervend vuurwerk en sinds die tijd zwartoog heette. De buren deden het echt niet opzettelijk, maar het ging wel goed mis. Dieren doen het gewoon niet goed in het eindejaarsgeweld. Met veel geduld en medicijnen kunnen we ze een beetje laten wennen aan geluid en licht, maar voor hen is het nooit een Happy New Year zo. Het is logisch dat een vluchtdier als een paard al snel uit zijn dak gaat van gillende keukenmeiden, het signaal dat het dier dan krijgt is "Rennen voor je leven". Ook is het gehoor van dieren veel beter ontwikkeld dan bij de mens; dan klinkt de knal dubbel zo hard. Vrienden van ons misten een week lang hun hond toen ze even de deur open lieten staan op oudjaarsnacht. Hij had lang nodig om weer te herstellen van dit hachelijke avontuur.

Naoorlogse traditie

Voor veel mensen begint de voorpret als de banners “Bestel nu je Vuurwerk” op de winkelgevels verschijnen. Het donderend geraas op 31 december is het hoogtepunt van een naoorlogse traditie die pas rond 1965 ontstond. Hoewel in andere Europese landen tijdens Oud en Nieuw ook vuurwerk afgestoken wordt, zijn de Nederlanders de grootste vuurwerkconsumenten. In geen enkel ander land wordt per hoofd van de bevolking zo veel geld uitgegeven aan vuurwerk. De gevaren en overlast van het vuurwerk wekken echter steeds meer weerstand op. Rekening houden met iedereen en alle dieren om ons heen valt niet mee en is alleen met een verbod haalbaar. Om zo’n verbod wordt wel steeds vaker gevraagd, maar het is nog niet zo ver. Natuurlijk helpt het instellen van vuurwerkvrije zones wel, maar in plaats van in de dorpskern kwam ik dit jaar in het bos ineens vuurwerkafsteekplaatsen tegen. Blijere hond, minder blije reeën.

Bouw mee aan een vuurwerkvrije zone!

Voor wie dieren heeft is het eigenlijk heel gemakkelijk, je kunt het goed doen door zelf geen vuurwerk af te steken. Er zijn zo’n 4 miljoen huishoudens met huisdieren in ons land, samen kunnen we best een vuist maken. Beste dierenliefhebbers, met elkaar kunnen we een heel aardige vuurwerkvrije zone vormen. Wie weet doet goed voorbeeld goed volgen en wordt het zo steeds meer een stille nacht. Bouw mee aan een vuurwerkvrije zone van dierenliefhebbers: kies voor animal crackers, geen firecrackers!