Waarom spinnen katten?

Je wordt er zelf heerlijk rustig van: een spinnende kat op schoot. Althans, ik vermoed dat het door het spinnen komt. Het kan natuurlijk ook de warmte van de kat of de trilling van het spinnen zijn. Of het feit dat je zo stil mogelijk blijft zitten om het de kat zo knus mogelijk te maken. Ach, wat de reden ook is dat ik rustig word: het spinnen van de kat is iets fascinerends. Waarom doen zij dit

Piko Fieggen

Door: Piko Fieggen Programmamanager Verantwoorde Omgang met Gezelschapsdieren

Waarom spinnen katten?

Misvatting

Een veelvoorkomende misvatting is dat katten enkel spinnen als ze tevreden en ontspannen zijn. Dit klopt niet helemaal. Katten spinnen wel degelijk als ze relaxed zijn, maar ook wanneer ze zich niet prettig voelen. Een angstig kat of een werpende moederpoes spint bijvoorbeeld ook. Wetenschappers gissen naar het daadwerkelijke doel van spinnen, maar desondanks willen wij jullie enkele theorieën niet onthouden.

Veiligheid

Eén van de breder gedragen theorieën is dat de moederpoes spint om haar kittens te helpen bij het vinden van haar tepels. Het geluid van spinnen is namelijk alleen op korte afstand waar te nemen. Je kunt stellen dat dit zo is om geen ongewenste aandacht van roofdieren te trekken. Opvallend is dat kittens binnen een paar dagen ook beginnen te spinnen. De combinatie van het spinnen en de masserende beweging met de voorpoten zou de afgifte van melk stimuleren.

Communicatie met andere katten

Een andere theorie is dat de kat niet voor de gezelligheid op jouw schoot zit te spinnen. Het spingeluid is puur bedoeld om onnodige vechtpartijen en schade aan het lichaam te voorkomen. Het is ook niet voor niets dat katten pas gaan spinnen als je over hun kop of het bovenste deel van de rug aait. Dit is het gedeelte dat de kat niet zelf kan bereiken bij het schoonmaken, daarom wordt dit in de vrije natuur dan ook door andere katten gedaan. Katten zijn echter onvoorspelbaar. Door te spinnen geeft een kat een signaal af, en voorkomt zo dat een likkende kat ineens in een moordmachine verandert.

Communicatie met mensen

Spinnen zou ook een manier kunnen zijn waarop een kat communiceert met mensen. Door bijvoorbeeld luid te spinnen, vraagt hij om aandacht. Deze vragende vorm van spinnen is volgens wetenschappers een variant die pas na de domesticatie van de kat is ontstaan. Een kat die op schoot ligt of zit, kan spinnen om zijn eigenaar aan te moedigen om hem te aaien of om lekker hiermee door te gaan.

Geneeskundige krachten

Nog een andere theorie - een die door weinig wetenschappers of (alternatieve) geneeskundigen ondersteund wordt - is dat het spinnen van de kat een helende of heilzame werking heeft. Een kat die lichamelijke verwondingen of ziektes heeft, zou dit zelf kunnen genezen dankzij de lage trillingen van het spinnen.


Het mysterie ontrafeld?

Er lijkt dus niet een enkele reden te zijn waarom katten spinnen, maar helemaal zeker weten doen we dat niet. De ware reden waarom katten spinnen, blijft uiteindelijk dus toch echt een mysterie. Maar zeg nou zelf: past dat eigenlijk niet gewoon heel goed bij katten? Het zijn mysterieuze, ondoorgrondelijke dieren en dat maakt ze des te fascinerender.