Wanneer komt het beloofde houdverbod?

Het is vandaag 4 oktober: Werelddierendag. Een dag waarop we onze dieren extra verwennen. Helaas krijgt niet ieder dier de liefdevolle verzorging die het verdient. Een manier om veel dierenleed te voorkomen is het invoeren van een houdverbod. Hiermee zorgen we ervoor dat een dierenmishandelaar geen dieren meer mag houden. Zo’n verbod is ons twee jaar geleden op dierendag beloofd door de minister, maar is nog steeds geen realiteit. We roepen de politiek op om dit houdverbod alsnog zo snel mogelijk in te voeren en vragen iedereen tijdens deze dierendagcampagne nogmaals: help ons redden en help ons dierenleed te voorkomen!
Wanneer komt het beloofde houdverbod?

Het houdverbod

Het werd op dierendag 2018 met veel bombarie aangekondigd: na jarenlange inzet kwam het houdverbod er dan eindelijk. Bij de toenmalige aankondiging schreef de minister: "We moeten goed voor onze dieren zorgen. Ze verdienen aandacht en bescherming. Daarom is het belangrijk dat we zo snel en effectief mogelijk optreden als het misloopt.’’ Mooie woorden. Daar hebben we weinig aan toe te voegen, behalve dan dat deze vrij eenvoudige wetgeving nog steeds, na twee jaar, werkelijkheid moet worden. Let wel: het gaat hier niet om extra maatregelen voor dierenwelzijn, het gaat hier om de absolute bodem van wat wij dieren in Nederland aandoen. Het gaat om dierenmishandeling dat niet ongestraft mag blijven. We roepen minister Grapperhaus en Schouten dan ook op: treed snel en effectief op, voer het houdverbod nu eindelijk in!

Twee jaar geleden werd ons op dierendag het houdverbod beloofd. We roepen minister Grapperhaus en Schouten op om snel en effectief op te treden en om het houdverbod nu eindelijk eens in te voeren.

Noodhulp voor dieren

Houdverbod of geen houdverbod. Ons werk stopt nooit. Dag en nacht staan onze inspecteurs, medewerkers en vrijwilligers op de dierenambulances en in de dierenasielen klaar om dieren te redden, op te vangen en te beschermen. Het afgelopen jaar hebben onze inspecteurs 15.600 inspecties uitgevoerd, zijn er meer dan 25.000 asieldieren opgevangen en reden onze dierenambulances 75.000 keer uit.

Help ons redden

Deze duizenden dieren verdienen hebben allemaal hun eigen verhaal. Dit najaar delen we de verhalen van verschillende paarden die werden gered door onze inspecteurs. Zo trof inspecteur Nadine de pony’s Josje, Kruimeltje en Amir in vreselijke omstandigheden aan. De pony’s zaten onder de ontlasting, de huisvesting stond op instorten en de hoeven hadden dringend verzorging nodig.

De Dierenbescherming wil de komende jaren met betere voorlichting en strengere wetgeving zorgen dat we steeds minder dieren hoeven te redden. Daarom delen we dit jaar ook extra tips over hoe je pony’s en paarden het beste kunt verzorgen. Samen zorgen we voor een diervriendelijker Nederland en een fijne dierendag voor ieder dier.