LID ontdekt ernstig verwaarloosde waterschildpad

In een woning in Geertruidenberg ontdekte de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) een waterschildpad in een stinkend aquarium met troebel water.

LID ontdekt ernstig verwaarloosde waterschildpad

Naar aanleiding van een melding via 144 (landelijk meldpunt dieren in nood) bezocht inspecteur Wilfred de woning. "Hij rook de stank al vanaf buiten", vertelt Jelko, woordvoerder van de LID. Binnen was de geur niet te harden. "Wilfred rook een rottende lucht. Er stond een aquarium dat zwaar vervuild was. Het dier dat in het smerige water zat, was nauwelijks te zien." Daarnaast was er geen stukje land om op te kunnen drogen en kreeg de waterschildpad alleen garnalen te eten. Voor alleseters is een gevarieerd menu ontzettend belangrijk.

Het water in het aquarium was zo vies, dat je de waterschildpad niet kon zien.

Wat nu?

De eigenaar moet binnen korte tijd voldoen aan een aantal strenge eisen. Hij moet de behuizing vernieuwen, het water schoon houden en voor gezonde voeding zorgen. Binnenkort bezoekt de inspecteur de woning opnieuw om te controleren of er aan de eisen is voldaan. Is dit niet het geval? Dan kan de eigenaar een dwangsom krijgen of kan het zo zijn dat de LID een geschikt aquarium regelt die de eigenaar zelf moet bekostigen.

De LID kan en mag het dier niet zomaar in bewaring nemen. "Op een gegeven moment kan dat wel, maar dat is alweer een aantal stappen verder", aldus Jelko. Eerst moet de eigenaar de kans krijgen de boel te verbeteren. De waterschildpad wordt voorlopig goed in de gaten gehouden.