Weet jij wat giftig is voor jouw huisdier?

Vanmorgen kwam ik in mijn nieuwsoverzicht een triest bericht tegen: “Hond vergiftigd met slakkengif.” De titel deed in eerste instantie vermoeden dat er sprake was van opzet, maar het bleek een ongeluk te zijn. De Mechelse herder in kwestie heeft het slakkengif vorige week in de tuin aangetroffen en opgegeten en vecht sindsdien voor haar leven. Mijn hart en hoop gaan uit naar haar eigenaren. Het lijkt me geen overbodige luxe om vergiftiging bij huisdieren weer eens onder de aandacht te brengen.

Piko Fieggen

Door: Piko Fieggen Programmamanager Verantwoorde Omgang met Gezelschapsdieren

Weet jij wat giftig is voor jouw huisdier?

Onschuldige onwetendheid

Een foutje is snel gemaakt en de gevolgen kunnen soms ernstig zijn. De eigenaren van de Mechelse herder hebben het risico van slakkengif nooit gekend. Net zoals mijn moeder vroeger het risico van chocola voor honden niet kende en ze hen op hun verjaardagen wel eens op chocoladevla trakteerde. Gelukkig is het nooit fout gegaan, maar theobromine – een bestandsdeel van cacao – is gevaarlijk voor veel huisdieren. Voor honden is het risico het grootst, omdat zij gemakkelijk bij voedsel op de tafel kunnen komen. De gevoeligheid verschilt per hond en dat verklaart deels – naast het gegeven dat chocoladevla weinig pure chocola bevat – waarom onze honden er goed vanaf zijn gekomen.


Giftige voedingsstoffen

Chocola en slakkengif (en gif tegen andere dieren) zijn niet de enige gevaren voor je huisdier. Wat dacht je van druiven en rozijnen? Zij zijn voor honden, katten en fretten gevoelig. Of een avocado? Dat is onder andere voor honden, katten, konijnen, vissen en knaagdieren giftig, maar vooral voor vogels. Zij kunnen binnen 24 tot 48 uur overlijden. Andere gevaren zitten hem in uien, knoflook, bieslook en prei. Deze ‘allium’-soorten kunnen de rode bloedcellen beschadigen, wat kan leiden tot bloedarmoede. Of xylitol? Deze zoetstof - die onder andere in snoep, kauwgum en tandpasta zit - kan dodelijk zijn voor de hond.

Bestrijdingsmiddelen en medicatie

Naast voedingsmiddelen zijn ook medicatie en bestrijdingsmiddelen gevaarlijk. Zo is paracetamol erg giftig voor katten. Hun kop en poten zwellen op en de kat krijgt het er benauwd van. Ook voor honden is dit erg schadelijk. Ibuprofen en aspirine zijn eveneens gevaarlijk voor de hond. Antivries heeft voor honden een onweerstaanbare zoete geur en smaak, maar zorgen bij alle huisdieren voor een aantasting van de nieren. Dit kan levensbedreigend zijn. Net zoals teflon; de anti-aanbaklaag op onze keukenpannen. Als dat te warm wordt, komt er een stof vrij waardoor vogels acuut kunnen sterven.

Meer info

Nou, zoals je merkt is er veel om rekening mee te houden. Veel meer dan ik hier zoal opnoem. Via deze link komt je uit bij de LICG, waar je meer informatie vindt over wat giftig kan zijn voor jouw huisdier. Het is zeker de moeite waard om te kijken, want er staan ongetwijfeld zaken bij die je nog niet wist.