Wetteloosheid regeert op paardenmarkt in Hedel

Anno 2018 mag je toch wel verwachten dat wij geen achterlijke tradities met dieren meer hebben. Nou, helaas. Deze bestaan er nog volop en vaak in de vorm van paardenmarkten. Een meer dan treurige gebeurtenis voor de paarden die uren – soms zelfs dagenlang – getransporteerd worden om vervolgens soms meer dan 15 uur op de markt staan te creperen van de stress, pijn, honger en dorst. Dit constateren wij al jaren. En al jaren maken wij dit in beeld, geur en kleur duidelijk. Helaas gebeurt er niets.

Piko Fieggen

Door: Piko Fieggen Programmamanager Verantwoorde Omgang met Gezelschapsdieren

Wetteloosheid regeert op paardenmarkt in Hedel

Paardenmarktorganisaties, zoals die van Hedel, blijven volhardend in de dieronvriendelijke wijze waarop zij hun markt organiseren. Zij weigeren wetenschappelijk geformuleerde protocollen op te volgen om één simpele reden: anders blijven de illegale en malafide handelaren weg. Nee, de paardenmarkt van Hedel heeft in 2018 wederom zijn faillissement bewezen.

Deze jonge pony is bekaf en is op de grond gaan liggen (foto paardenmarkt Hedel 2015).

Het is en blijft zeer triest

Toen ik in 2015 voor het eerst de paardenmarkt in Hedel bezocht, schrok ik behoorlijk van wat ik aantrof. Shetlanders in trossen van twintig, zo kort aangebonden dat ze nog niet eens bij de grond konden, staan de hele dag te midden van het feestgedruis van de horeca en de kermis. Tinkers, als zwerfpaarden geïmporteerd uit Groot-Brittannië, staan volledig apathisch op de markt, murw geslagen door de stress en totaal niet reagerend op de tal van aanrakingen van mensen. Iets verderop zag ik enkele hengsten met hun penis er slap uithangen. Dit is duidelijk geen teken van opwinding, maar juist een signaal van drogering. De enige manier om hengsten die niets gewend zijn enigszins rustig op de markt te houden.

Nostalgie of tekenen van dierenmishandeling?

Wie dit jaar tijdens het ochtendgloren over de markt liep, moet zich ongetwijfeld hebben staan vergapen aan de dampende paarden op de markt. Het gaf een prachtig plaatje, bijna nostalgisch. Althans, voor de mensen die niet weten wat er daadwerkelijk gaande was. Het had gisteren namelijk niet geregend tijdens het uitladen en toch waren de paarden zeiknat… Wie het gedrag van paarden kent, weet dat ze zo nat waren van de stress. De stress van het transport, maar vooral de stress van het uitladen. Dat gaat namelijk nooit vriendelijk en bijna altijd gepaard met geweld, zoals dit videobeeld van Animals Today treffend laat zien.


De mensen zitten op het hooi van de paarden (waar de paarden zelf overigens niet bij kunnen).

Wetteloosheid wordt toegestaan

De maatregelen die de organisatie van de paardenmarkt neemt -zoals het aanbieden van voer en water- zijn gebakken lucht. Wie goed kijkt ziet dat vrijwel geen enkel paard er daadwerkelijk bij kan. En de Wet Dieren wordt nog steeds op diverse punten overtreden. Waarom wordt hier dan niet op gehandhaafd? Omdat er geen in- en uitslagregister wordt bijgehouden. Het is dus nooit duidelijk wie welke paarden aanbiedt of wanneer een paard van eigenaar is gewisseld. Er is dus letterlijk sprake van wetteloosheid op de paardenmarkten. En wat vindt de gemeente Maasdriel (Hedel) daarvan? Zij vinden dit helemaal prima. Zij weigeren immers het protocol paardenmarkten van de RDA als onderdeel op te nemen van de vergunningverlening van de paardenmarkt. En dat is jammer. Want met dit protocol -dat zowel door het Ministerie van Economische Zaken, als de gehele paardensector wordt aanbevolen- bestrijden ze niet alleen de illegaliteit van de markt, maar verbeteren ze ook het dierenwelzijn. Zelfs tot op het niveau dat het voor ons lastig wordt om op elk aspect kritisch te blijven.

Een feestje voor...

In 2019 is er een nieuwe kans, maar ik voorspel nu al dat zowel de paardenmarktorganisatie als de gemeente Maasdriel het protocol niet opnemen. Zij zullen enkel de punten uitkiezen die hen goed uitkomen, zodat zij opnieuw kunnen vieren dat ze de grootste paardenmarkt van Nederland zijn. Wat zij niet beseffen is dat het grootste feestje wordt gevierd door de illegale handelaren. Zij zijn dankzij de laksheid van de paardenmarkt in Hedel weer tienduizenden euro’s rijker geworden. En ja, dat gaat allemaal over de rug van de paarden.